2020. Június 07. vasárnap
Érdekes elméletet vetett fel egy kanadai tanulmány: a fogamzásgátló tablettát szedő nők szervezetéből a vizelettel kiürülő hormonok az ivóvízbe és a táplálékláncba kerülve a férfiaknál hozzájárulhatnak a prosztatarák kialakulásához.

A Toronto Egyetem kutatóinak a British Medical Journal orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban felvetett elmélete egyelőre csak feltevés, bizonyíték nincs az ok-okozati összefüggésre, és az is elképzelhető, hogy egy véletlenszerű kapcsolatra bukkantak.

fogamzásgátló, prosztatarák

A kutatók azt feltételezik, hogy mivel a fogamzásgátlót szedők szervezetéből a vizelettel az ösztrogén melléktermékei is távoznak, ez megmérgezhette a táplálkozási láncot, illetve az ivóvizet. Az ösztrogén hormon elősegíti bizonyos típusú rákok kialakulását – emlékeztetett a cikket ismertető BBC brit tartalomszolgáltató honlapja.

A kanadai kutatók országok és kontinensek 2007-es adatait elemezve fontos kapcsolatot találtak a lakosság egészét tekintve a fogamzásgátló tabletta használata és az új prosztatarákos és elhalálozások száma között. Ezt legerősebben Európában tudták kimutatni.

David Margel és Neil Fleshner szerint további kutatásokkal kell kideríteni, hogy mennyire helytálló az elmélet. Egyúttal javasolták, hogy vegyék megfigyelés alá a fogamzásgátló tabletták melléktermékeinek, illetve az endokrin rendszert károsító vegyületeknek (EDCs) a környezeti szintjét.

Kate Holmes, a The Prostate Cancer Charity szakértője szerint miközben a tanulmány érdekes kérdéseket vetett fel az említett vegyületek környezeti szintjével kapcsolatban, annak megértésében továbbra sem nyújtott támpontot, hogy mi vezet a prosztatarák kialakulásához.

 

Jessica Harris, a rákkutatást támogató brit szervezet, a Cancer Research UK illetékese arra hívta fel a figyelmet a kutatással kapcsolatban, hogy a kanadaiak által használt vizsgálati módszerrel képtelenség kimutatni a két dolog közötti ok-okozati kapcsolatot.

„Nagyon nehéz azonosítani, hogy milyen faktorok vannak hatással a prosztatarák kockázatának növekedésére, azt azonban tudjuk, hogy az idősebb férfiaknál nagyobb a kockázat, valamint akkor is, ha az illető családjában több mellrákos vagy prosztatarákos eset fordult elő. A betegség egyébként a feketék körében gyakoribb, mint a fehér vagy ázsiai férfiaknál” – mondta Harris.


Forrás: MTI
2011. 11. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés