2021. Január 16. szombat
A kor előrehaladtával mindenki hajlamossá válik a memóriagondokra, de a férfiakat hamarabb sújtja – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a különbség hátterében a nemi hormonok működése húzódik meg.

A szakértők szerint most már hivatalos, hogy a férfiak emlékezete rosszabb a nőkénél. Jó hír viszont, hogy az amerikai kutatók rávilágítottak: a memóriagondok az öregedés természetes velejárói, s nem feltétlenül jelentenek degeneratív idegrendszeri betegséget. Dr. Clifford Jack Jr., a Mayo Klinika munkatársa úgy véli, hogy az eredmények biztatóak az memóriapanaszokkal küzdő idősek számára. „Ez a természetes öregedés egyik kellemetlen sajátossága, mely messze nem egyenlő a demenciával” – magyarázta a szakember, aki csapatával együtt 1 246 harminc és kilencvenöt év közötti résztvevő agyszerkezetét vette górcső alá.

Memóriaromlás

Kimutatták, hogy a memória már 30 éves kortól folyamatosan hanyatlik, s ezzel párhuzamosan csökken az agy hippokampusz régiójának mérete is. Az idő múlásával a zsugorodás egyre gyorsabb – olvasható a JAMA Neurology szaklapban. „Ez a leépülés más szerveinkben is végbemegy, miért pont az agy maradna ki belőle?” – teszi fel a kérdést a szakember. Arra is sikerült rávilágítani, hogy a férfiak memóriája – főleg 40 éves kor után – rosszabb. 60 éves kor fölőtt pedig a férfiak hippokampusza is kisebb. Korábbi eredmények alapján már tudjuk, hogy a férfiak már tinédzserkorban alacsonyabb pontszámot érnek el a nyelvi mentális teszteken. A nők előnye egészen az ösztrogéntermelés leállásáig, tehát a menopauzáig tart. A női nemi hormon tehát védő hatást gyakorolhat az agyra.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés