2020. Augusztus 07. péntek
Ha a férje általában szórakozott, rendszeresen megfeledkezik a házassági évfordulójukról, vagy csak képtelen megjegyezni a szomszédjuk nevét, ne aggódjon: nem ő az egyetlen.

A legújabb kutatások szerint a férfiak életkortól függetlenül  minden esetben sokkal feledékenyebbek, mint a nők. Valójában még a vizsgálatot végző tudósok is meglepődtek rajta, milyen feledékenyek tudnak lenni időnként az erősebb nem tagjai. "Meglepő volt látni, hogy a férfiak mennyivel szórakozottabbak, mint a nők - nyilatkozta Jostein Holmen professzor, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) munkatársa - Korábban ezt még senki nem mutatta ki ennyire egyértelműen. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy a feledékenység nem volt korhoz köthető: a 30 és a 60 éves férfiak egyformán feledékenyek voltak. Ehhez a kutatási eredmények alapján kétség sem férhet."

Holmen professzor és kollegái egy nagyobb norvég felmérés keretében kilenc, az emlékezőtehetséggel kapcsolatos kérdést tettek fel a résztvevőknek. A HUNT3 elnevezésű felmérésben közel 48 000 ember vett részt, ezzel az egyik legnagyobb ilyen irányú tanulmánnyá téve a kutatást. A résztvevőktől többek között megkérdezték, milyen gyakran vannak gondjaik az emlékezéssel, volt-e valaha problémájuk azzal, hogy megjegyezzenek neveket és dátumokat, vissza tudnak-e emlékezni, hogy egy évvel korábban mit csináltak, és hogy képesek-e visszaemlékezni a korábbi beszélgetések apró részleteire?

A férfiaknak a válaszok alapján a legtöbb esetben gondjaik voltak a visszaemlékezéssel. "Sokat gondolkodtunk rajta, mi lehet az oka, hogy a férfiak közül sokkal többen számoltak be memóriagondokról, mint a nők közül. de egyelőre nem sikerült rájönnünk a titok nyitjára - nyilatkozta Holmen professzor - Ez a kérdés a mai napig nyitva maradt." A kutatásból kiderült azonban az is, hogy bár a nőknek jobb a memóriája, mint a férfiaknak, a nevek és a dátumok megjegyzésével nekik is gondjaik vannak. Az is egyértelművé vált, hogy a felsőoktatásban részt vett emberek sokkal kevésbé hajlamosak a feledékenységre, mint azok, akik csak alapszintű oktatásban részesültek. A vizsgálatok szerint a depresszióban szenvedők és szorongással küzdők is hajlamosak a feledékenységre. A tudósok állítják, hogy a férfiak és a nők esetében is jelentősen nő a memóriaproblémák előfordulási esélye 60 éves kor után.


Forrás: Medipress
2014. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés