2021. Április 12. hétfő
Az európai gyerekek akkor nőnek fel a legnagyobb jólétben, ha Hollandiában vagy Skandináviában születnek. Magyarország a 22. helyezett – derült ki 29 ország összehasonlításából.

Az európai országokat az ott élő gyerekek jóléte alapján rangsorolja a brit Gyermeknyomor Elleni Akciócsoport (CPAG) megbízásából a Yorki Egyetem kutatói által összeállítotott listát. A főként 2006-os adatokat felhasználó tanulmányban a kutatók a fiatalok 19 éves koráig, 43 szempont szerint értékelték jólétüket.

gyerekek

A szempontok között szerepelt például a csecsemőhalandóság, a balesetek miatti halálozás és az elhízás csakúgy, mint az anyagi- és a lakáskörülmények. Ezek alapján a jóléti lista élén végzett sorrendben: Hollandia, Svédország, Norvégia, Izland, Finnország és Dánia.

A felmérés minden ismérve alapján Hollandia az abszolút nyerő. A skandináv országokban a legkevesebb a „kockázatos viselkedés”, így a túl korán megkezdett szexuális élet, a dohányzás és az ivás. Norvégia a lakhatási lehetőségekben és a lakókörnyezet minőségében bizonyult a legjobbnak a gyerekek szempontjából.

Magyarország a 22. helyen áll a rangsorban, megelőzve Görögországot, az Egyesült Királyságot, Romániát, Bulgáriát, Lettországot, Litvániát és Máltát. A középmezőnyben helyezkedik el például Ausztria (11.), Csehország (16.) és Szlovákia (17.).

A megrendelő civil szervezet szerint a britek rossz helyezését az okozza, hogy sok gyerek él olyan családban, ahol nincs állásban lévő szülő.


Forrás: MTI
2009. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés