2020. Október 26. hétfő
Az elhízott gyerekeknél és tinédzsereknél nagyobb eséllyel alakul ki allergia, főként ételallergia – derült ki amerikai kutatók legújabb felméréséből.

Egy nemzeti egészségügyi és élelmezési vizsgálatban több mint négyezer, 2 és 19 év közötti fiatal adatait elemezték. Az eredményekből kiderült: az elhízott gyerekek és tizenévesek normál súlyú társaiknál 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások, és 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak ételallergiában szenvedni.

elhízott gyerekek, allergia, ételallergia

Darryl Zeldin, az amerikai környezetvédelmi egészségügyi kutatóintézet (NIEHS) igazgatóhelyettese, a tanulmány egyik szerzője elmondta: pozitív összefüggést találtak az elhízás és az allergia között, de ez nem jelenti azt, hogy a túlsúly okozza a betegséget. A lehetséges kapcsolat megvizsgálásához további kutatásokra lesz szükség.

Cynthia M. Visness, a Rho Federal Systems Divison kutatója szerint fontos megérteni az allergiás megbetegedéseket és megakadályozni az elterjedésüket, hiszen már az elmúlt évtizedekben is jelentősen nőtt a túlsúlyos és allergiás gyermekek száma.

A kövérség és a betegségek közti összefüggés felfedezése pedig újabb motivációul szolgál ahhoz, hogy felvegyük a harcot a gyermekkori elhízás jelenségével – tette hozzá Linda Birnbaum, az NIEHS igazgatója.


Forrás: MTI
2009. 05. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés