Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Allergiára hajlamosítanak a gyerekkori plusz kilók

Az elhízott gyerekeknél és tinédzsereknél nagyobb eséllyel alakul ki allergia, főként ételallergia – derült ki amerikai kutatók legújabb felméréséből.

Egy nemzeti egészségügyi és élelmezési vizsgálatban több mint négyezer, 2 és 19 év közötti fiatal adatait elemezték. Az eredményekből kiderült: az elhízott gyerekek és tizenévesek normál súlyú társaiknál 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások, és 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak ételallergiában szenvedni.

Darryl Zeldin, az amerikai környezetvédelmi egészségügyi kutatóintézet (NIEHS) igazgatóhelyettese, a tanulmány egyik szerzője elmondta: pozitív összefüggést találtak az elhízás és az allergia között, de ez nem jelenti azt, hogy a túlsúly okozza a betegséget. A lehetséges kapcsolat megvizsgálásához további kutatásokra lesz szükség.

Cynthia M. Visness, a Rho Federal Systems Divison kutatója szerint fontos megérteni az allergiás megbetegedéseket és megakadályozni az elterjedésüket, hiszen már az elmúlt évtizedekben is jelentősen nőtt a túlsúlyos és allergiás gyermekek száma.

A kövérség és a betegségek közti összefüggés felfedezése pedig újabb motivációul szolgál ahhoz, hogy felvegyük a harcot a gyermekkori elhízás jelenségével – tette hozzá Linda Birnbaum, az NIEHS igazgatója.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizott-gyerekek-allergia-etelallergia