2021. Október 25. hétfő
Amerikai kutatók szerint bizonyos, az elhízással összefüggő génvariánsokkal rendelkező emberek hajlamosabbak többet enni és nassolni, összességében több kalóriát is visznek be, és többször választanak zsírdús, cukros ételeket.

A Miriam Kórház Testsúlyszabályozási és Diabétesz Kutató Központjának kutatói szerint az FTO és a BDNF gének bizonyos variánsai szerepet játszhatnak az étkezési szokások alakulásában és az elhízásban. Az American Journal of Clinical Nutrition online kiadásában megjelent eredményeik arra utalnak, hogy a genetikai kockázatot minimálisra lehet csökkenteni azzal, ha megváltoztatjuk étkezési szokásainkat, jobban odafigyelünk az ételválasztásainkra, és egészségesebb életmódot folytatunk, például többet mozgunk.

elhízás, gének, étkezés

„Kulcsfontosságú annak megértése, hogyan befolyásolják génjeink az elhízást, ha jobban meg szeretnénk ismerni napjaink elhízásjárványát. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a genetikai jellemzők önmagukban nem jelentik azt, hogy az elhízás elkerülhetetlen – állítja a tanulmány vezető szerzője, Jeanne M. McCaffery. – Életmóddal kapcsolatos választásaink a genetikai jellemzőktől függetlenül kulcsfontosságúak abban, hogy vékonyak vagy kövérek vagyunk-e. A genetikai markerek felderítése azonban olyan beavatkozásra adhatnak lehetőséget a jövőben, amelyekkel szabályozni lehet az elhízást azokban az emberekben, akik genetikailag hajlamosabbak erre.”

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok az emberek, akik az elhízással összefüggő FTO és BDNF gének egy bizonyos variánsát hordozzák, az elhízás magasabb kockázatának vannak kitéve. A gének a túlevéssel is összefüggnek a gyermekekben, és a mostani kutatás terjesztette ki először ezt az eredményt a felnőttekre is.

Az FTO és a BDNF gén is azon az agyi területen fejeződik ki, amely az evést és az étvágyat kontrollálja, bár egyelőre nem ismerik azokat a mechanizmusokat, amelyekkel az elhízást befolyásolják.

A több mint 2 ezer résztvevővel készült vizsgálatban az alanyok kérdőíveket töltöttek ki étkezési szokásaikról, és genotípus-meghatározáson estek át, melynek során a kutatók közel egy tucat olyan génre összpontosítottak, amelyek az elhízással állnak összefüggésben. Az FTO gén variánsai jelentős összefüggést mutattak a napközben fogyasztott étkezések és rágcsálnivalók nagyobb számával, a zsírból származó energia nagyobb százalékos arányával, és gyakoribb zsír-, olaj- és édességfogyasztással.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a BDNF variánsaival rendelkező emberek több tejterméket, húst, tojást, diófélét és babfélét fogyasztanak. Azt is kimutatták, hogy ezek a személyek körülbelül százzal több kalóriát fogyasztanak, ami McCaffery szerint jelentősen befolyásolhatja a testsúlyt.


Forrás: Medipress
2012. 05. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés