2021. Február 25. csütörtök
Amerikai kutatók kimutatták, hogy az antioxidánsokban gazdag dió a legegészségesebb az összes dióféle közül. Állításuk szerint már napi hét szem elrágcsálása segíthet távol tartani a betegségeket, és csökkenteni a koleszterinszintet.

A kutatók által vizsgált kilenc leggyakoribb dióféle (dió, brazil dió, pisztácia, pekándió, földimogyoró, mandula, makadámdió, kesudió, mogyorót) közül a dió tartalmazza legnagyobb mennyiségben az antioxidánsok közé tartozó polifenolokat – mind a szabad polifenolok szintjét, mind a teljes polifenoltartalmat a diónál találták a legmagasabbnak. Nem sokkal lemaradva a brazil dió és a pisztácia következik, de a kesudióban és a mogyoróban sincs sokkal kevesebb antioxidáns.

dió, antioxidáns, koleszterinszint

Joe Vinson, a Scranton Egyetem professzora elmondta, hogy a dió gátolja a rossz koleszterin szintjének növekedését. A szakember szerint sokakat eltántorít a diófogyasztástól a magas zsírtartalom, valójában azonban a dió többszörösen telítetlen és egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaznak, nem pedig érelzáró telített zsírokat.

„A diófélék sok rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak, gazdagok jótékony telítetlen zsírsavakban, és rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Éppen ezért olyan tápláló rágcsálnivalók, melyek tápanyaggal és bioaktív antioxidánsokkal is ellátják a szervezetünket, amelyek jelentős egészségügyi előnyökkel járnak” – állítja Vinson. – Nem kell nagy adagokat fogyasztani, az egészségügyi előnyök már napi hét darab elfogyasztása után is érzékelhetők. A nyers dióban található antioxidánsok például 15-ször erősebbek, mint az E-vitamin, amely megóvja szervezetünket a kártékony természetes vegyületektől.”

A többi dióféle is a legegészségesebb rágcsálnivalók közé tartozik. A pekándió a napi cinkszükséglet körülbelül egyhatodát tartalmazza, néhány maréknyi pisztáciában annyi kálium található, mint egy banánban, a brazildió pedig közismerten gazdag szelénforrás.


Forrás: Medipress
2012. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés