2020. Július 07. kedd
Szűrőprogramot indít a Magyar Diabetes Társaság a világszerte népbetegségnek számító cukorbetegség veszélyének leginkább kitett magyarok körében.

A felnőtt korú 20-69 éves lakosság, illetve a gyermek- és serdülőkorú 14-18 éves korosztály körében induló vizsgálatot az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága (TUKEB) jóváhagyta, az Egészségügyi Minisztérium támogatja.

cukorbetegség diabétesz kockázat alapú szűrés

A cukorbetegség hazai előfordulásáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a világ más országaira megdöbbentő adatok jellemzőek: az Egyesült Királyságban minden 10. másodpercben percben fedeznek fel egy új esetet. A betegség gyakoribb, 2-es típusú kórformájában szenvedők mintegy háromnegyede szív-érrendszeri betegségben hal meg.

A szövődmények hatékony megelőzése csak az időben történő felismerésével lehetséges, amit nehezít, hogy a megbetegedés – elsősorban a 2-es típusú formában – hosszú időn keresztül ismeretlen marad. Felfedezésekor már előrehaladott szövődmények állnak fenn.

A megelőzés leginkább a szűrés révén válhat lehetővé, a lakosság egészének szervezett, folyamatos szűrésének költségeit azonban még a nálunk jóval tehetősebb államok sem vállalják sehol a világon. Megoldást jelenthet a kockázat alapú szűrés, amelyet a cukorbetegség szempontjából fokozottan veszélyeztetettek körében kell végezni.

A Magyar Diabetes Társaság most induló szűrőprogramja a már bevált és nemzetközileg is elfogadott FINDRISK kérdőíven alapul, melyet először Finnországban alkalmaztak. A programban a kockázat meghatározása a kérdésekre adott válaszokhoz tartozó pontszám összesítése alapján történik, és átlagosnál nagyobb kockázatoz jelző pontszám esetén laboratóriumi vizsgálattal lehet az anyagcsere állapotát megítélni.

A szűrőprogram az alapellátásban dolgozók bevonásával zajlik majd.. A kiszűrtek további kezelése, gondozása is az alapellátásban folytatódik majd, ha szükséges, a területileg illetékes cukorbeteg szakellátóhelyek konzultatív bevonásával.


Forrás: Vital
2008. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés