2021. Március 02. kedd
A törött csontok gyógyulását gyorsíthatja és teheti eredményessé egy ultrahanggal működő készülék német kutatók szerint.

A sípcsonttörés jelenlegi kezelése hosszadalmas és költséges, a páciens életminősége pedig jelentősen romlik a mozgáskorlátozottság miatt. Ezen változtathat az angol elnevezés alapján LIPUS (alacsony intenzitású pulzáló ultrahang) néven ismert eljárás, amelyet német szakemberek száz, törött sípcsontú betegen próbáltak ki.

csonttörés, ultrahang

A páciensek egyik felét valóban ultrahanggal kezelték, másik felét „placebo” hullámokkal. A résztvevők törött sípcsontja (tibia) legalább négy hónapja nem forrt már össze, amikor a 16 hétig tartó kezelés megkezdődött.

A kutatást lefolytató német kutatócsoport megállapítása szerint az ultrahanggal kezelt 14-től 70 éves pácienseknél a terápia végére 34 százalékkal nagyobb volt a csontsűrűség a sérülés helyén, mint a kontrollcsoportnál – tudósít a The Telegraph című brit lap.

A csonttörés gyógyulásának meggyorsítását a csontépítésben szerepet játszó sejtek, az oszteoblasztok aktivitásának serkentésével éri el a készülék által kibocsátott pulzáló ultrahang.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés