2020. Április 05. vasárnap
A csokoládé és a bor népszerű páros, az ínyenc párosítás kedvelőinek azonban rossz hír az, hogy ha rosszul házasítjuk őket, a csokoládé elronthatja a bor ízét.

Még a legjobb és legdrágább desszertborok ízét is elronthatjuk csokoládéval, mivel az – a tojáshoz hasonlóan – bevonja a szájnyálkahártyát és teljesen elárasztja az ízlelőbimbókat. Csupán a bor savasságát fogjuk érzékelni, és az ital kellemetlen utóízt fog hagyni maga után.

csokoládé, bor

Vannak olyan desszertborok, amelyek gyümölccsel vagy sajttal, mások pedig édes süteményekkel vagy pudingokkal fogyasztva kellemesek. A csokoládépudinghoz valamilyen édes vörös ital lehet jó választás – egy érett portói, vagy egy gyümölcsös ízű muskotályos óbor. Ezek a borok azért megfelelőek, mert nemcsak édesek, hanem elég magas az alkoholtartalmuk is. Egy édes, szirupos sherry szintén megteszi a kellő hatást. A vörösborok közül csak a nem túl tanninos, magas alkoholtartalmú fajták lehetnek megfelelőek. Ugyanezek a borok jól illenek a nehezebb desszertekhez is, például a tömény mousse-okhoz vagy süteményekhez is.

Végül pedig egy recept: Fagyasztott bogyós gyümölcsöket kissé engedjünk fel, majd öntsünk a tetejükre forró fehér csokoládészószt. Fontos tudnunk, hogy a bogyós gyümölcsök növelik a savasságot, és ennek mértékétől függően választhatunk hozzájuk illő bort. A sötétebb bogyók töményebbek, ezek jól illenek például egy édes, 20 éves portóihoz. Ugyanez az ital jó választás a tejcsokoládéhoz is. A keserű csokoládékhoz sherry, a fehér csokoládékhoz pedig édes fehérbor illik leginkább.


Forrás: Medipress
2008. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés