2020. Július 03. péntek
Az édesanyák egy része tíz-húsz évvel ezelőtti, mára jócskán elavult ajánlások alapján táplálja gyermekét, emiatt például sok kisgyermek túl kevés tejalapú táplálékoz kap, vagy túl korán kap tehéntejet. Mindennek megváltoztatásához felvilágosító programot indít a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Bár az elmúlt tíz évben a szakmai ajánlás számos korszerűsítésen esett át, a legújabb tudományos eredményeket mindez idáig nem sikerült megfelelően átadni a szülőknek. Komoly áttörést jelent, hogy ma már széles körben elterjedt: az anyatej a legoptimálisabb táplálék a csecsemők féléves koráig. Kevesebb okot ad az örömre azonban, hogy az ezt követő, a csecsemő tizenkét hónapos koráig terjedő időszak táplálási irányelvei fehér foltnak számítanak.

anya, csecsemő, cumisüveg, tejes táplálás

A Cumisüveg és Tudomány címmel elindított program alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító reprezentatív kutatás adja. A 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében végzett felmérésből kiderült, hogy ugyan az anyák több mint fele szoptatja csecsemőjét hat hónapos korában, ám nagy részük ekkor már nem csak anyatejet ad neki.

A fél-1 éves csecsemők közel fele ráadásul nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. A gyerekorvosok álláspontja szerint 5-8 deciliterre van szükség a baba megfelelő növekedéséhez, de az adatok szerint az anyák közel 45%-a a javasolt minimumnál is kevesebbet ad belőle kisgyermekének.

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb tanulsága, hogy a tehéntej adásának szabályaival sincsenek sokan tisztában. Bár a gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a tehéntej magas fehérje- és ásványianyag-tartalma megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és veséjének, ezért fogyasztását egy éves kor alatt nem ajánlják, kiderült, hogy a csecsemők átlagosan 14%-a kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között. Nem köztudott az sem, hogy a megfelelő tejalapú táplálék biztosítására a követő tápszer ajánlott, mely a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül.

A program célja, hogy az édesanyákhoz és a szakmabeliekhez egyszerre juttassa el a csecsemőtáplálás korszerű ismereteit. Ehhez az idei esztendőben a kutatás által feltárt hiányterületekre, a tejalapú táplálással kapcsolatos tudás hiteles formálása koncentrál majd a Társaság; gyermekgyógyászoknak és védőnőknek tartanak előadásokat országszerte.


Forrás: Avantgarde Group
2008. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés