2020. November 27. péntek
Magyarországon az elmúlt két évben közel 10%-kal nőtt a gyermeküket 6 hónapos korig szoptató édesanyák száma, így 2010-ben tízből hat gyerek kap anyatejet ebben az életkorban, ami európai szinten kimagasló eredmény.

Hazánkban a védőnői hálózat, a különböző szoptatást támogató szervezetek és szakemberek, valamint felvilágosító programok segítik abban az édesanyákat, hogy minél többen és minél tovább tudják anyatejjel táplálni gyermeküket.

szoptatás

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2010 tavaszán felmérést végzett, amelyben azt vizsgálta, mennyit tudnak a magyar édesanyák a gyermek immunrendszerének, azaz „belső védelmének” erősítéséről, mit tesznek azért, hogy gyermekük szervezete ellenállóvá váljon a fertőzésekkel szemben. Ebből kiderült, hogy az édesanyák csupán egyötöde tudja, a védekezőképesség erősítésének módja a helyes táplálás.

A kutatás arra is rávilágított, hogy zavar van a fejekben azt illetően, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. A válaszadók tíz százaléka úgy gondolja, hogy ez a baba 6 hónapos korára befejeződik. Ez aggodalomra ad okot, hiszen a folyamat akár az első-második életév végéig is eltarthat, így addig fokozottan kell ügyelni a helyes táplálásra.

„Az első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálást javasoljuk, de a gyermek 1 éves koráig fontos a tejalapú táplálás az immunrendszer fejlődéséhez” – mondta el Dr. Szabó László, a társaságának elnöke.

Az anyatej egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy kész immunanyagok mellett prebiotikumokat, azaz természetes eredetű rostokat tartalmaz. Ezek a rostok nem emészthetőek, így könnyedén eljutnak a vastagbélbe, ahol a jótékony bélbaktériumok (pl. Lactobacillusok) táplálékként hasznosítják azokat. Ez teszi lehetővé, hogy a jótékony baktériumok elszaporodjanak, így segítve a babát a betegségek elleni védekezésben. A belső védelem felépítésének éppen ezért az anyatejes táplálás az alapköve.

 „A Gyermekorvos Társaságnak és a gyermekekkel foglalkozó egészségügyi szakembereknek kiemelt feladata, hogy támogassa az édesanyákat a szoptatásban, hiszen a legtermészetesebben a saját gyermekükre „összeállított” anyatejjel táplálhatják gyermeküket, ez mindennél fontosabb az élet elején ” – tette hozzá Dr. Szabó.


Szerző: Vital
2010. 08. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés