2020. Augusztus 14. péntek
Hetvennégy éves korban a legboldogabb az ember, legalábbis brit és német kutatók szerint, akik különböző korosztályok képviselőit faggatták arról, mennyire elégedettek az életükkel.

A kutatás során rendszeresen megkeresnek 21 ezer férfit és nőt, arra kérve őket, hogy egytől hétig osztályozzák közérzetüket, megelégedettségüket – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

boldogság

Mint kiderült, a boldogságérzet a kamaszkortól egészen negyvenig csökken. A továbbiakban, 46 éves korig kiegyenlítődnek a pozitívumok és negatívumok, innentől viszont egyre jobban érzik magukat az emberek, akik 74 éves korban a legboldogabbak. Míg a tinédzserkor végén a boldogságindex 5,5, negyvenéves korra ez a mutató 5-re esik vissza, a hetvennégy évesek esetében viszont eléri az 5,9-es szintet.

A kutatók szerint – akik vizsgálataikról a Social Indicators Research című szaklapban számoltak be – nincs mit csodálkozni a hetvenesek megelégedettségén. Míg a 20-30-as korosztályok a családalapítással, házvásárlással, karrierépítéssel vannak elfoglalva, az idősebbeket már kevesebb felelősség terheli, s több időt fordíthatnak önmagukra, amit aligha tehettek meg fiatalabb éveikben. Ráadásul a korral nagyobb hangsúly helyeződik a lelki tényezőkre, az emberek elfogadóbbak, jobban megbecsülik, amijük van.

Érdekes módon a boldogságérzet korral összefüggő változásáról inkább a brit válaszadók számoltak be. A megkérdezett német férfiakra és nőkre beszámolójuk alapján a viszonylag állandó elégedettség jellemző egész életük folyamán.


Forrás: MTI
2010. 02. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés