2020. Július 07. kedd
Ha a nevetés a legjobb orvosság, akkor ez duplán igaz lehet olyan gyerekekre, akik sebészeti beavatkozáson estek át, és akiket bohócok vidítottak fel a műtét után.

Egy új izraeli vizsgálatba olyan 2 és 16 év közötti gyerekeket vontak be, akik urológiai műtéten esetek át a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központban. A gyerekeket két csoportba osztották, és az egyik csoport kis betegeit úgy műtötték, hogy az operáló csapatban volt egy bohócdoktor is, aki segített szórakoztatni a gyermeket. A vizsgálati eredmények az mutatják, hogy ennek a mókás beavatkozásnak komoly hatása lehet a gyermek gyógyulására: a bohóckodás hatására a gyerekek kevésbé szorongtak a műtét előtt és azt követően, kevesebb időt kellett a műtőben tölteniük és rövidebb idő alatt hagyhatták el a kórházat.

Mindennek pedig komoly anyagi vonzata is van: mivel rövidebb a műtét és gyorsabb a gyógyulás, ezért betegenként több, mint 461 dollárral csökkent az ellátás költsége. Az eredményeket a kutatás egyik résztvevője, Stanislav Kocherov ismertette az Amerikai Urológus Társaság (American Urological Association /AUA/) éves nagygyűlésén, New Orleans-ban. „Az adatok alapján egyértelmű, hogy a bohócdoktoroknak egyedülálló szerepük van a gyermekek szorongásának csökkentésében; a betegek kevesebb időt töltenek a kórházban, ennek következtében csökken a kórházi kiadás is.” – mondta Dr. Anthony Atala, az UAU szóvivője. „A vizsgálat fontos üzenete számomra, hogy kevés dolog lehet annyira szórakoztató, és tudja olyan jól elterelni a gyerekek figyelmét, mint egy vicces bohóc.” – mondta Dr. Saidi Clemente, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház vezető gyermekorvosa. „Mi gyermekorvosok régóta tudjuk, hogy a figyelemelterelési technikák csökkentik a szorongást az orvosi beavatkozások, például vérvétel előtt. „Korábban a kórházunk gyermekgyógyászati osztályán bohócok látogatták a betegeket. Egyértelműen látszott, hogy amikor megérkeztek a bohócdoktorok, jóérzést, vidámságot, és együttérzést is hoztak magukkal, és ez mind hozzájárult a gyerekek gyorsabb felépüléséhez.” – tette hozzá a Northern Westchester Kórház vezető gyermekgyógyásza, Dr. Peter Richel.

Az izraeli vizsgálatban megjegyezték, hogy az utóbbi évtizedekben számos bohócdoktor „egyesületet” alapítottak az Egyesült Államok, Kanada és Európa számos kórházában, amit egyébként a Robin Williams által alakított “Patch Adams” karaktere ihletett.


Forrás: Medipress
2015. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés