2020. Augusztus 11. kedd
Számos locked-in szindrómás páciens, aki testébe zárva él úgy, hogy sem mozogni, sem beszélni nem képes, azt jelzi, hogy boldog – állapították meg tanulmányukban belga kutatók.

A vizsgálat során a bezártság-szindrómás emberek francia szervezete, az ALIS 168 tagjának küldtek ki kérdőíveket, amelyben kórtörténetükön kívül érzelmi állapotukra és az eutanáziáról vallott nézeteikre is kíváncsiak voltak. Az eredményeket Steven Laureys, a liege-i egyetemi kórház munkatársának vezetésével értékelték.

bezártság-szindróma

A jólétével kapcsolatban részletes választ adó 65 páciens közül 47 állította magáról, hogy boldog és 18 vallotta boldogtalannak magát. A főként szempillantásokkal válaszoló páciensek közül alig néhányan jelezték, hogy öngyilkos gondolataik szoktak lenni.

„Sok páciens képes boldogságot találni olyan módokon, amelyeket mi el sem tudunk képzelni” – kommentálta az eredményt Adrian Owen kanadai idegtudós, a téma szakértője.

A testükbe zárva élő emberek a szindrómával akár évtizedekig is élhetnek, ha megfelelő gondozást kapnak. Rehabilitációval sokuknál visszatér időközben a fej, az ujjak vagy a lábfej mozgása, némelyek pár szónyi beszédre is képessé válnak.


Forrás: MTI
2011. 02. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés