2020. Szeptember 26. szombat
A legújabb kutatások szerint az egyenletes barnaság elérése szinte lehetetlen, egyes testrészeink ugyanis sokkal kevésbé barnulékonyak, mint mások, mindez pedig összefügg azzal, miért eltérőek a bőrrák egyes formái.

Az Edinburgh Egyetem kutatói száz önkéntes testét kezelték UVB-sugárzással, hogy megállapítsák, mely testtájak fokozottan veszélyeztetettek a bőrrák szempontjából. A hat dózisban kapott sugárzás után az önkéntesek ezek után a leégés káros hatásait csökkentő hatású injekciót kaptak.

barnaság, bőrrák

Ezt követőn a kutatók megvizsgálták, hogy a sugárzás hatására mennyit barnult a bőr a háton és a fenéken. (A bőr barnulásának oka a melanin termelődése, ami megakadályozza, hogy a bőr túl sok UVB-sugárzást nyeljen el.)

Az Experimental Dermatology című szaklapban publikált eredmények szerint a fenék bőre sokkal ellenállóbb a napfénnyel szemben, ezáltal kevésbé barnulékony, mint a többi testrész. Kiderült továbbá az is, hogy a szeplős emberek sokkal kevésbé barnulnak le, mint azok, akiknek nincsenek szeplőik.

„A melanoma egyik legnagyobb rejtélye, hogy a tumorok miért különböznek annyira az egyes testtájakon – nyilatkozta Jonathan Rees, az Edinburgh Egyetem bőrgyógyász professzora. – Úgy tűnik, hogy mivel a különböző testrészek másként reagálnak a napfényre, így különböző mértékű védelemmel is rendelkeznek az UVB-sugárzás ellen: így lehetséges, hogy miért különböznek a bőrdaganatok megjelenésük helye szerint.”

A kutatási eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért nehéz az egyenletes barnaság elérése.


Forrás: Medipress
2010. 08. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés