2020. Július 12. vasárnap
A dohányzó asztmások csökkenhetik az asztma tüneteinek súlyosságát, és legalábbis részben visszafordíthatják a már kialakult tüdőkárosodást, ha leteszik a cigarettát – állapították meg holland kutatók.

A dohányfüst hatására úgy tűnik, fokozódik az asztmásoknál a tüdő hámszövetének megvastagodása – állapították meg a groningeni egyetem kutatói Martine Broekema vezetésével. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a dohányzó asztmás betegek tünetei – a légszomj, a nyáktermelés – súlyosabbak, mint nem dohányzó társaiké.

asztma, leszokás, dohányzás

A holland kutatók asztmás betegeket, közöttük dohányosokat, már leszokottakat és nem dohányzókat vizsgáltak kérdőívek és tüdőbiopszia segítségével. A tödőnyálkahártya megvastagodása mellett más eltéréseket is találtak a dohányzók és nem dohányzók között.

Egyrészt kiderült, hogy a cigarettafüst befolyásolja a kilélegzett nitrogén-oxid mennyiségét – aminek mérését a légúti gyulladás mértékének, az asztma súlyosságának megítélésére használják –, ezáltal ennek értéke a dohányosoknál nem tekinthető megbízhatónak.

Emellett a dohányosoknál a gyulladásjelző anyagok szintje is eltérő volt, illetve a kutatók az asztmás dohányosokra jellemző kifejezettebb nyálkatermelődésre is találtak patológiás magyarázatot.

Az elszívott cigaretták száma és a dohányzás időtartama a vizsgálatok szerint nem befolyásolta a résztvevőknél az asztmás tünetek súlyosságát.

A kutatók szerint eredmények arra engednek következtetni, hogy leszokást követően az asztmások javulásra számíthatnak – írták a kutatók az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent közleményükben.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 12. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés