2020. Július 12. vasárnap
Túl korán, akár már csecsemőkorban bölcsődébe adni a gyermekét egy szülőnek sem könnyű, de talán vigasztalhatja őket az a kutatási eredmény, mely szerint a korai közösségbe kerülés megvédheti a gyerekeket az asztma későbbi kialakulásától.

Dr. Janet Rothers és munkatársai arra keresték a választ, hogy milyen kapcsolat van a bölcsődébe járás kezdete és a gyermekek vérének immunglobulin E (IgE) szintje között. Az IgE egy antitest fehérje, melyet az immunrendszer termel, és a vérben mért szintje az allergiás érzékenység indikátora.

bölcsőde immunrendszer asztma allergia

A kutatók azt találták, hogy azok csecsemőknek, akiket 3 hónaposan bölcsődébe írattak, alacsonyabb volt az IgE-szintje. Az IgE-szint egészen három éves korig alacsony maradt, de ez a védelem nem bizonyult ennyire erősnek azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja vagy más családtagja fogékony volt asztmára.

Azon gyerekeknél, akik bölcsődébe jártak, alacsonyabb IgE-szintet mértek, mint azoknál, akikre otthon vigyáztak – de nem a testvéreik társaságában – vagy azoknál a csecsemőknél, akik nem jártak bölcsődébe.

A szerzők azon tűnődnek, hogy a baktériumoknak két különböző környezetben való állandó kitettség szerepet játszik-e az immunfejlődésben és támasztják azt a nézetet, miszerint lehet egy kritikus időszak, amikor a baktériumok hatására az éretlen immunrendszer egészséges módon fejlődik tovább.


Forrás: Medipress
2007. 11. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés