2020. Május 29. péntek
Az általános altatással altatott páciensek esetében a memóriagondok és kognitív zavarok még napokkal vagy hetekkel a műtétet követően is fennállhatnak. Nemrég azonban egy egereken végzett kísérlet segítségével olyan új módszert fedeztek fel a tudósok, amivel meg lehetne előzni az altatás memóriára gyakorolt káros hatásait.

A tudósok a kísérleti egerek elaltatását követően kiderítették, hogy a memóriazavarokat okozó szer maximum egy hétig érezteti a hatását. Mikor azonban az egerek egy másik szert is kaptak a műtét után, az emlékezőtehetségre gyakorolt káros hatás eltűnt. "Ennek tudatában a kezelőorvosoknak altatás előtt minden esetben közölniük kéne a páciensekkel, hogy a kezelés hatással lehet a memóriájukra - nyilatkozta Dr. Beverly Orser, a Toronto Egyetem aneszteziológusa - A legtöbb ember azt hinné, hogy a szerek elsődleges hatásának elmúlása után minden visszaáll a régi kerékvágásba, pedig a potenciális mellékhatások egyáltalán nem elhanyagolhatóak."

A fiatal felnőttek 37, míg az idősek 41 százalékának vannak kognitív panaszai a műtéti altatást követően. A fiatalok 6 és az idősek 13 százalékának esetében ráadásul ezek a problémák akár három hónapig is eltarthatnak. Az egereken végzett kísérletek során a tudósok etimodáttal altatták el az egereket, ami a GABAAR elnevezésű agyi sejtek receptoraival kapcsolódik össze, és így fejti ki a hatását. Az egerek az altatást követően mind kisebb-nagyobb mértékű memóriagondokkal küzdöttek (nem voltak képesek felismerni egy korábbról már ismerős tárgyat). Ezek a memóriaproblémák ráadásul akár egy hétig is eltartottak az esetükben. Az altatáshoz használt szer hatása azonban, úgy tűnik, szerencsére visszafordítható.

A tudósok ugyanis azt tapasztalták, hogy az altatáshoz használt szer terápiás célpontját jelentő receptorok blokkolása megszűnteti a memóriagondokat. Bár a hasonló gyógyszerek embereken való alkalmazásáig még valószínűleg éveket kell várni, ez lehet a megfelelő irány az altatás kognitív mellékhatásainak minimalizálására. A kutatás részletes leírása a The Journal of Clinical Investigation című orvosi szaklap november 3-ai számában olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés