2020. Február 28. péntek
Az alkohol lebomlása során keletkező toxikus anyag, az acetaldehid lebontását hivatott felgyorsítani egy magyar találmány. A pezsgőpor segítségével elkerülhetők a túlzott alkoholfogyasztás kellemetlen következményei.

Az egészséges felnőtt szervezet óránként 7-10 milliliter alkoholt képes megemészteni, a lebontás során egy toxikus idegméreg, acetaldehid képződik. E mérgező vegyület dohányzás révén, vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával is képződik a szervezetben.

alkohol, másnaposság, acetaldehid

Horváth István, az MTA doktorának szabadalmaztatott találmánya kizárólag természetes anyagok – növényi kivonatok, mindennapi táplálékunkban szereplő fűszerek, ásványi anyagok, vitaminok felhasználásával készül. A pezsgőpor révén, amely fokozza az anyagcserét, felgyorsul az acetaldehid lebontása. Ezáltal lerövidül az alkohol lebontásának ideje, elmaradnak a másnaposság kellemetlen tünetei, s gyorsabban távoznak a méreganyagok a szervezetből.

A gyártó cég eddig 30 ezer tasak port küldött ki több országba, ahol sikerrel próbálták ki a készítményt, ahogy egészséges önkénteseken tesztelték a magyar honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ toxikológiai kutatóosztályán. A készítményt kipróbálták a miskolci borlovagrend tagja is.

Mint elhangzott, a pezsgőpor táplálékkiegészítő, s nem a szeszfogyasztás elkendőzésére szolgál, hanem az alkohol lebontásának felgyorsítására. A készítmény különösen hasznos lehet például a szakértők számára borkóstolások alkalmával.

Fodor Miklós pszichiáter-addiktológus, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház főorvosa elmondta, hogy Magyarországon 12,5 liter szeszfogyasztás jut évente egy főre, beleértve a csecsemőket. „Természetesen a csecsemők nem fogyasztanak alkoholt. Körülbelül másfél millió ember érintett: ebben benne vannak az alkalmi fogyasztók, a hétvégi fogyasztók, a periodikus fogyasztók és az alkoholfüggők is. Legalább 570 ezer ember szorul az alkohol miatt gasztroenterológiai vagy kardiológiai kezelésre, s körülbelül 150 ezer a májbetegek száma” – mondta.

A főorvos kitért arra, hogy osztályának gyakran kínálnak tesztelésre különféle alkoholellenes készítményeket, amelyekkel szemben mindig szkeptikus volt. Szkeptikus volt kezdetben a pezsgőporral szemben is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy el kell végezni az úgynevezett dupla vakvizsgálatot. Ennek keretében 250 személy a készítményt, 250-en pedig placebót kapnának.

„Egy ilyen vizsgálat gyógyszerszintű elismerést jelentene. Azért is kellene elvégezni, hogy nyugodtan lehessen hirdetni, különben mindig támadásoknak lesz kitéve, ha hiányzik az ilyen méretű és mélységű vizsgálat” – emelte ki Fodor Miklós. Hozzátette: nagyon fontos, hogy azonos biológiai közegben történjen a vizsgálat, azaz azonos májfunkcióval kell rendelkezniük a résztvevőinek.

„Minden egyes résztvevőnél antipiretikum-kinetikát kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy ismert mennyiségű fájdalomcsillapítót kap mindenki, s megmérjük a kiürülés sebességét a vérből, vizeletből. A készítményt azokon lehet kipróbálni, akiknél azonos a kiürülési sebesség. Hivatalos, reprodukálható eredményhez azonos biológiai mintán kell elvégezni a vizsgálatot” – hangsúlyozta Fodor Miklós.


Forrás: MTI
2009. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés