2020. Április 09. csütörtök
Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak, állapította meg egy svájci vizsgálat.

A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát ivott hozzá, később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket.

alkohol, emésztés

Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg az ételt, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.

A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt, és nincs gyomorbajuk.


Forrás: MTI
2010. 12. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés