2020. Július 10. péntek
Svéd kutatók kimutatták, hogy minél alacsonyabb valakinek az intelligenciaszintje, annál valószínűbb, hogy rendszeres alkoholfogyasztóvá válik.

A vizsgálat során közel 50 000 tizennyolc és huszonegy év közötti svéd férfit kísértek figyelemmel, akiket 1969 és 1971 között a kormány katonai szolgálatra hívott be. A kutatók megmérték az alanyok IQ-szintjét, illetve feltérképezték ivási szokásaikat, és megállapították, hogy minél alacsonyabb intelligenciája volt valakinek, annál inkább jellemző volt rá, hogy sokat ivott.

A szakemberek szerint lehetséges, hogy a magasabb intelligenciaszinttel együtt jár az, hogy valaki igyekszik egészségesebben élni, de az is előfordulhat, hogy bizonyos gyerekkori hatások, például a szegénység és nélkülözés, mind az intelligenciát, mind az egészséget negatívan tudják befolyásolni. Amint azt George Koob, az Egyesült Államok Alkoholfogyasztással és Alkoholizmussal Foglalkozó Nemzeti Intézetének igazgatója elmondta, a vizsgálatban résztvevő fiatal férfiak agya a hadseregbe lépéskor még fejlődésben volt, vagyis akár még az is előfordulhat, hogy az alkohol hatására csökkent az intelligenciaszintjük.

A kérdés tehát nyitva áll: vajon az alacsony IQ-szintből következik, hogy valaki iszik, vagy az ivásból következik, hogy valakinek alacsony az IQ-szintje? Bármelyik eset is áll fenn, a tény az, hogy az alkohol káros a fiatal szervezetre, ezért minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fiatalok körében előforduló alkoholfogyasztás mértékét. A vizsgálat további részleteiről az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című lapban olvashatnak az érdeklődők.  


Forrás: Medipress
2015. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés