2020. Október 27. kedd
Országos kampányt indított a héten Magyar Stroke Társaság, hogy megismertesse a stroke (agyvérzés, szélütés) tüneteit és előjeleit, valamint hogy felhívja a figyelmet e betegség esetében az időfaktor fontosságára.

A leggyakoribb tünetek, előjelek: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, hirtelen bekövetkező beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, kettőslátás, látótérkiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség, szédülés, koordinációs zavarok, memóriazavar.

agyvérzés

Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy akár már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, például ébredéskor, vagy néhány perc alatt. Előfordul, hogy a tünetek gyors javulást mutatnak, de ilyenkor is orvost kell hívni, mert visszatérhetnek a tünetek és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

A Magyar Stroke Társaság azt szeretné, hogy a most elindított kampány járuljon hozzá az egyre gyakoribb érkatasztrófák visszaszorításához, az agyvérzés, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali vérrögoldáshoz. Csak akkor várható ugyanis nagymérvű gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3, vagy a legújabb tapasztalatok szerint 4,5 órán belül elkezdik.

Friss statisztikai adatok szerint Magyarországon évente 30-40 ezer új stroke-os eset fordul elő és 18 ezren halnak meg szélütés következtében. Minden negyedik eset 60 év alatti embert érint.

A kampány keretében a rádióban, a televízióban, a nyomtatott és az online médiában egyaránt sok szó esik majd a stroke-ról és az időtényező fontosságáról. Az orvosi rendelőkben is több információs anyag áll majd rendelkezésre erről a betegségről, ami azért is fontos, mert a szakemberek szerint az emberek nincsenek tisztában a betegség tüneteivel, és nem tudják, mikor kell mentőt hívni - tájékoztatta a társaság az MTI-t.


Forrás: MTI
2009. 04. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés