2024. Április 16. kedd
A zene szerepe -  Zeneterápiás játékötletek -  Négy apró jó tanács
Magyarországon egyre több idősotthonban dolgoznak zeneterapeuták. Terápiás terveiket elsősorban a nyugat-európai és amerikai kutatási eredményekre alapozzák. A zene önmagában képes a fizikai, érzelmi, szociális és kognitív létünkre hatni, minőségileg magasabb szintre emelni ezen területeinket. A karácsony kiváló alkalom arra, hogy otthon is kipróbáljunk néhány játékot.

A zene szerepe

A zene, a tánc, az éneklés, a játék központi szerepet töltenek be a memóriavesztéssel küzdők életében. Ennek egyszerű oka van: az aktív zenélés, de a passzív zenehallgatás is hat az agykérgi és kéreg alatti struktúrára, amelyek az emlékezésben fontos szerepet töltenek be.

Zeneterápia karácsony 

A zene és a beszéd feldolgozása az agyban sokszor egymást fedő területek. Ezek a bizonyított kapcsolódások kiemelten fontosak a demencia esetén, ahol az agyi kapacitás folyamatosan leépül. Az elhalt agysejt nem helyettesíthető, de az olyan bennünk élő, életünk során elsajátított komplex rendszer, mint a zene, képes életünk utolsó percéig a még bennünk meglévő képességeinket mozgósítani páratlan kapcsolódásai révén.

Zeneterápiás játékötletek

• 1. Memóriagyakorlat: 5 különböző tárgy hangjának bemutatása, majd csukott szemmel hallgatás után meg kell mondani, melyiket szólaltattuk meg

• 2. Karácsonyi dal eléneklése képek alapján 

• 3. Tartsunk otthon rádiós műsort! Ehhez nem kell más, mint szerettünk kedvenc dalanyaga CD-n, telefonon, s a számok között felolvassuk, vagy felolvastatjuk vele az időjárásjelentést, a híreket, egy szép verset, fontos közmondásokat, napi mottót, bibliai idézetet, vagy divattippeket 

• 4. Fessünk, gyurmázzunk, hajtogassunk papírt, vágjunk, varrjunk, ragasszunk együtt zenehallgatással összekötve 

• 5. Hallgassunk meg egy rövid zenét, zenei részletet, s a családi fotók, kinyomtatott képek, esetleg megvásárolt képeslapok közül válassza ki, hogy melyik képhez illet a zene

• 6. Olvassunk fel és nézzünk meg közösen diafilmeket, a képekről gyűjtsünk szavakat, hangokat.

• 7. Zenésítsük meg kedvenc verseit, vagy általa mondott szavakból írjunk verset, zenét.

• 8. Énekeljük el közösen régi kedvenc gyerekkori karácsonyi énekét, idézzünk meg ezzel kellemes, régmúlt karácsonyok hangulatát.

Négy apró jó tanács

A visszhang játékokat ne erőltessük, az utánzáson alapuló játékok működnek, de csak azonos időben, vagy szinte rövid eltéréssel.

A zenehallgatásra választott mű maximum 1 perces legyen, idővel van, akinél az erre szánt idő bővíthető.

A szemkontaktus gyakorlása, a másik ember érzékelésére való figyelemfelhívás fontos - használjunk bátran digitális eszközöket, az újdonság erejével hatnak, zenét hallgatni, képeket, filmeket nézegetni tökéletesek.

A cél: a sikerélmény, a jókedv biztosítása minőségi idővel összekötve. S ne feledjük, a változás örömmel is járhat!

Megtisztelő figyelmükbe ajánljuk a nemzetközileg ismert egészségügyi és tudományos kiválósági központ, az Asklepios-Med csoport új fejlesztését, a MEMENTUM-ot, ami egy teljesen új generációs táplálékkiegészítő, mely főként az agyunk normális működését segíti.

A MEMENTUM orvosok, gyógyszerészek és demencia-kutatók által létrehozott, korunk legmodernebb tudományos ismereteinek felhasználásával összeállított egyedülálló készítmény, melyet neves hazai és nemzetközi szakemberek is ajánlanak. A Prestige Awards díjjal is kitüntetett MEMENTUM kizárólag természetes, nagy tisztaságú és egymás hatását kölcsönösen felerősítő vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből és növényi kivonatokból áll. Mivel egyre több tudományos adat és kutatási eredmény szól amellett, hogy az egyes összetevői még az Alzheimer-kórban is jótékonynak bizonyulhatnak, ezért a világon elsőként a MEMENTUM az enyhe feledékenységben, avagy a komolyabb memóriazavarokban, mint pl. a demenciában is kiváló étrendi támogatást nyújthat.

Legyen fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg: a MEMENTUM bárkinek javasolt, aki az agyi működését, szellemi frissességét, mentális teljesítményét, koncentrációs készségét, memóriáját és egyéb kognitív funkcióit szeretné megtartani vagy akár serkenteni.

www.am-mementum.com

www.facebook.com/ammementum

 

Szponzorált tartalom

 


Forrás: felejtek.hu
2022. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés