2024. Július 13. szombat
Brit kutatók elsőként készítettek mágneses rezonanciás képalkotó eljárással felvételt a szívinfarktus után vérző szívizomról. A kutatók szerint a vérzés mértéke jelezheti, mennyire károsodott a beteg szíve a szívinfarktust követően.

„Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogy vajon maga a vérzés okoz-e további károsodást a szívizomban. Ebben a kérdésben további kutatások szükségesek – mondta Stuart Cook kutató, az Imperial College London MRC klinikai tudományok központjának munkatársa. Minél többet tudunk arról, hogy mi történik a szívroham alatt és azt követően, annál nagyobb eséllyel fedezhetünk fel új módszereket a károsodások kivédésére.”

vérző szív, szívinfarktus, szívizom

A szívinfarktus akkor alakul ki, mikor a szívet vérrel ellátó artéria elzáródik, így a szív izomzata nem jut vérhez, és ezáltal oxigénhez sem. A legtöbb beteg szervezetébe egy fémcsövet illesztenek be, mely nyitva tartja az elzáródott artériát. Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy néhány embernél vérzés lép fel akkor, mikor a vér újra elkezd a szívbe áramlani. Eddig azonban nem tudták, mekkora jelentőséggel bír ez a vérzés.

A tanulmány során a kutatók MRI-készülékkel vizsgálták a szívben fennálló vérzést 15 betegnél, akik nem sokkal a vizsgálat előtt szenvedtek szívinfarktust. Az eredményekből kiderült, hogy azoknál, akiknél a szívizomzat nagy része károsodott, több vér áramlott a szívizomzatba, mint azoknál, akiknél relatíve kisebb volt a károsodás.

„A tanulmányunk újabb bepillantást nyújt abba a pusztításba, amit a szívinfarktust okozhat – mondta a fő szerző, Declan O’Regan. Az új képalkotó eljárás segítségével láthatjuk, hogy akiknél a károsodott szívizomzat vérezni kezd, sokkal rosszabbak a kilátásaik a felépülésre.”

Az eredmények a Radiology című folyóiratban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2009. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés