2024. Március 02. szombat
Az UV-fénnyel történő fogfehérítés nem csak átverés, de veszélyt is jelenthet a szemre és a bőrre – állítja egy tanulmány.

A kezelés legalább olyan káros a szemre és a bőrre, mintha a legforróbb nyár kellős közepén déltájban órákon át süttetnénk magunkat a napon. A kezeléshez használt lámpa valójában ennek a sugármennyiségnek a négyszeresét ontja magából. És ahogy a napfürdőzés esetében, itt is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a világos bőrű vagy fényérzékeny emberek, mondta a tanulmány vezető szerzője, Ellen Bruzell, a Fogászati Anyagok Nordic Intézetének munkatársa.

fogfehérítés, UV-fény

Bruzell azt is felfedezte, hogy a fehérítés árt a fogaknak. A fénnyel kezelt fog zománcán több repedést fedezett fel, mint a nem kezelt fogakén. Ezek a repedések sokkal érzékenyebbé teszik a fogakat a mechanikus sérülésekre. A fogfehérítés az egyik legnépszerűbb kozmetikai fogászati beavatkozás, melyhez általában hidrogén-peroxidot használnak, hogy eltávolítsák a vörösbor, tea, kávé és dohányzás okozta foltokat.

Az UV-fényről azt állítják, hogy tovább aktiválja az oxidációs folyamatot, és így fokozza a fehérítő hatást. A tanulmány szerzői szerint azonban nagyon kevés a bizonyíték támasztja alá ezt az állítást, sőt, az ő felméréseik szerint az UV-fény semmilyen előnyt nem biztosít.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés