2022. Október 02. vasárnap
Az újszülöttek a nap legnagyobb részét átalusszák, ám agyuk ekkor sem tétlenkedik: kutatók szerint a kisbabák alvás közben is hatékonyan tanulnak és szereznek ismereteket a külvilágról.

A Floridai Egyetem kutatói 1-2 napos újszülöttekkel végeztek vizsgálatokat. Ebben a korban a babák akár 18 órát is alszanak, ám Dana Byrd kutatásvezető szerint eközben is gyorsan tanulják a világot. „Az alvó újszülöttek jobb tanulók, jobb 'adatfelszívók', mint korábban gondoltuk” – mondta a pszichológus.

újszülöttek, alvás, tanulás

A vizsgálatban az alvó újszülötteknek egy hangot játszottak le, majd egy aprót fújtak a szemhéjukra. Egy idő után a 26 újszülött közül 24-nél alvás közben is kialakult a tanult reflex: már a hang észlelése után összeszorították szemhéjukat, ráadásul mindezt a megfelelő ritmusban.

A „választ” adó újszülöttek EEG segítségével mért agyi aktivitása is megváltozott, ami azt jelenti, hogy a kutatók mérhetik is a tanulás hatékonyságát.

Byrd hangsúlyozta, hogy a felnőtteknél alvás közben már nem tapasztalható ilyen tanulási képesség. Mint hozzátette, eredményük lehetőséget ad arra, hogy az újszülöttek esetleges fejlődési zavarait igen korán megállapítsák.


Forrás: MTI
2010. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés