2024. Február 28. szerda
Nocturia – amikor éjjelente többször kell vizelni -  Egyszeri éjszakai vizelés még nem nocturia -  Mi okozhat gyakori éjszakai vizelést? -  Miért kell kezelni a nocturiát?
Mindenkivel előfordul, hogy egy-egy éjszaka fel kell kelnie vizelni, illetve egy felfázás, vagyis húgyúti fertőzés során akár többször is jelentkezhet az éjszakai vizelési inger. De vajon az akut betegségen kívül mi lehet az oka a gyakori éjjeli pisilésnek, és miért jelenthet ez akár komoly problémát? A nocturia jelenségéről dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

Nocturia – amikor éjjelente többször kell vizelni

A gyakori éjszakai vizelés jelenségét nocturiának hívják és bár minden életkorban megjelenhet, jóval nagyobb számban érinti a 60 éven felülieket – nőket, férfiakat egyaránt. Ez a jelenség különbözik a nappal jelentkező gyakori vizeléstől, ugyanis utóbbi esetben az éjszakák nyugodtak, a páciens végig tudja aludni azokat. A nocturia mögött betegség és e tekintetben rossz szokások is állhatnak, de az eredmény mindenképpen a normál alvási ciklus felbomlása, a nappali fáradtság, kimerültség.Éjszakai vizelési inger
- A nocturia, vagyis a gyakori éjszakai vizelés meglehetősen sokakat érintő jelenség, egyes felmérések szerint az 50 éven felüliek közel fele megtapasztalja azt. Érdekes módon 50 év alatt nőknél gyakoribb, utána a férfiak nagyobb számban érintettek, hiszen ekkora sokaknál már a prosztata problémák is hozzájárulnak a tünetekhez.

Egyszeri éjszakai vizelés még nem nocturia

Egészséges esetben úgy tudunk végig aludni éjjelente 6-8 órát, hogy ezt nem zavarja meg ébredés. Nocturia esetében azonban ez nem valósul meg, az éjszakai vizelési inger miatt. De vajon nocturiának számít, ha egyszer-egyszer felkelünk éjszaka pisilni? A válasz nem, ugyanis a nocturia tünetei az alábbiak:
• Kétszer vagy többször kell felkelni éjszaka vizelni.
• A megzavart alvásciklusok miatt jellemző a nappali fáradtság, kialvatlanság, teljesíténycsökkenés.
• Bizonyos esetekben jellemző lehet a nagyobb mennyiségű vizelet is, ezt a jelenséget polyuriának hívják, ami viszont nem jelenti feltétlenül a túl gyakori vizelést.

Mi okozhat gyakori éjszakai vizelést?

Vannak olyan okok, amelyek a nők és a férfiak anatómiájára vezethetők vissza. A férfiaknál gyakori (éjszakai) vizelés forrása lehet bármilyen prosztatát érintő probléma, leggyakrabban a prosztata megnagyobbodás, nőknél pedig például a szülés utáni időszak vagy idősebb korban a menopauza és a méhsüllyedés. Mindemellett vannak olyan betegségek, állapotok is, amelyek szintén hozzájárulhatnak a gyakori éjjeli vizeléshez. Ilyenek például az alábbiak:
• cukorbetegség,
• magas vérnyomás,
• szívelégtelenség,
• alvási apnoé és más alvászavarok (például nyugtalan láb szindróma),
• hormonalis eltérések, például a vizelet termelődését gátló hormon - antidiuretikus hormon – hiánya.

A betegségeken kívül bizonyos szokások, kondíciók is okozhatják az éjjelenkénti vécére járkálást. Ilyen többek közt:


• A lefekvés előtt fogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék, főként, ha koffeint vagy alkoholt tartalmaz.
• Olyan gyógyszerek, amelyek vízhajtó hatásúak.
• Csökkent hólyagkapacitás, vagyis a hólyag tárolóképességének zavara, ami azt jelenti, hogy a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni és feltöltődni sem. Ennek okát mindig keresni kell, hiszen betegség és fizikai akadály is megnehezítheti a hólyag munkáját.
• Rossz beidegződés is állhat a háttérben, amikor például arra tréningezzük magunkat, hogy akkor is menjünk vécére, ha nem érzünk késztetést, vagy ha más ok miatt felkelünk éjjel, de ezt összekötjük a vizeléssel is.

Miért kell kezelni a nocturiát?

Minden olyan állapot, betegség, ami megzavarja az alvás minőségét, csökkenti a mennyiségét, az egész szervezetre hatással is. A rossz alvás következményei pedig meglehetősen szerteágazóak, hiszen bizonyítottan növelik a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség rizikóját, valamint akár súlyos nappali tünetekhez is vezethetnek. (Például számos közúti baleset hátterében merül fel az alvászavarok jelenléte.) - Amikor valaki gyakori éjszakai vizelés miatt fordul hozzánk, elsősorban kikérdezzük és próbáljuk felfedezni az esetleges életmódbeli tényezőket. Majd természetesen szükség van az esetleges szervi okok vizsgálatára is. Ehhez szükség lehet a vizelet mennyiségének mérésére, a vesefunkciók ellenőrzésére laborvizsgálatok segítségével, képalkotásra a hólyag működésének vizsgálatához, és esetleg hólyagtükrözésre is – ismerteti dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – Az eredmények alapján tudjuk meghatározni, mi okozza a tünetet, és dönthetünk a kezelés mikéntjéről.


Forrás: Urológiai Központ

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés