2024. Július 13. szombat
Tünetek és okok -  Enyhítse a klimax tüneteit
Negyven és ötvenéves kor között a petefészkek hormontermelése megszűnik, elmarad a menstruáció, a fiatal és az idős kor közé ékelődve beköszönt a változás kora.

Egyértelmű klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja meglehetős változékonyságot mutat, jelentkezése átlagosan 47-48 év körül várható. Nyugat-Európában leggyakrabban 49 éves korban, Ázsiában és Afrikában 44 éves kor előtt szokott bekövetkezni. Megkésett tüszőérés és ezt követő menstruáció azonban még jóval a klimax kezdetét követően is előfordulhat. A negyven éves kor előtt jelentkező klimaxot korai menopauzának nevezzük.

Változó kor klimax1

Tünetek és okok

A havi vérzés elmaradását megelőző időszakban az addig szabályos ciklus rendszertelenné válhat, időtartama megváltozhat, hosszabb vagy rövidebb is lehet. A kis mennyiségben a nőkben is termelődő férfi nemi hormon a női hormonok kiesése miatt relatíve nagyobb szerephez jut. Ez magyarázza az ebben a korban tapasztalható szőrnövekedést. Elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel is inkább számolhatunk. Kedvezőtlen irányban változik a vérzsírok mennyisége és összetétele, a bőr szárazabbá, a haj töredezettebbé válik.

Igen gyakori tünet menopauzában a hőhullámok jelentkezése, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. A menopauza kezdete után egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek. A petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakul ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketéssel is párosul.

Megváltozik a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrációképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek.

Megnézem a Gyógyfű Kft. Klimax tüneteit enyhítő, magas minőségű Barátcserje gyógyteáját > > 

Menopauza után a csontállomány évi 12%-kal csökken. 80 éves korra a fiatalkori mennyiségnek csupán már az 50%a marad meg. 65 évesen a nők 25%-ának van csigolyakárosodása, amiből később logikusan adódnak a háttájéki panaszok, a spontán csigolya-összeroppanások, de még az idős korban megszokott testmagasság-csökkenés is, legalábbis részben, a csontritkulásra vezethető vissza. Közismert az idős nők szinte minden különösen nagyobb trauma nélküli combnyaktörési hajlama.

A csontritkulás szűrésére egyszerűen végezhető, ambuláns, aránylag nem túl drága, kellemetlenséggel, veszéllyel nem járó vizsgálati lehetőség kínálkozik. A hiányzó női hormonok pótlásán túl szükség esetén a terápia kiegészítői lehetnek az elégséges mennyiségű kalcium elfogyasztása, valamint a kalciumnak a bélből történő felszívódását, illetve a csontokba való beépülését serkentő gyógyszeres beavatkozás.

Közismert klinikai tény a fogamzóképes korú nők védettsége a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ez a védettség a klimaxot követően fokozatosan megszűnik. Közel hússzor annyi nő kap infarktust a menopauza után, mint előtte.

Enyhítse a klimax tüneteit

Tudományos kutatások igazolják, hogy bizonyos növények hatásosan csillapítják a hőhullámokat, a verítékezést, az alvászavart, az ingerlékenységet. A gyógyszeripar számos készítményt állított elő ezekből a gyógynövényekből, melyek közül igen jótékony hatásúak pl. a fitoösztrogéneket tartalmazó készítmények, ilyenek például a barátcserje. Gyógyteák formájában is fogyaszthatjuk őket.

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éves  Gyógyfű Kft. magas minőségű, GMP rendszerben (Bio módszerrel) készített gyógyteáit.

Megnézem a Gyógyfű Barátcserje gyógyteáját>>Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés