2024. Június 17. hétfő
Chicagói kutatók szerint egy kiadós alvás után olyan dolgok is könnyűszerrel eszünkbe jutnak, amiket a nap végére úgy tűnik, reménytelenül elfelejtettünk írja a BBC News.

Memóriajavító alvásAz amerikai kutatók egyszerû, de nehezen érthetõ szavakat hallgattattak a kísérletben részt vevõ önkéntesekkel. A nap végére természetesen mindannyian elfáradtak és sokan nem is emlékeztek már mindenre a hallottakból. A pihentetõ éjszakai alvás azonban sikeresen hívta elõ a már elveszettnek vélt szavakat.

Amikor az agy elõször próbál emlékezni valamire, a memória "bizonytalan" azaz számos dolgot elveszettnek hisz. Más esetekben pedig biztosnak érezzük, hogy emlékszünk a dolgokra, ám ez a "biztos" memória, egészen addig "nem biztos", amíg újra elõ nem hívjuk. Vagyis könnyen rosszul ítélhetjük meg, hogy mire emlékszünk és mire nem. Memóriánk tehát módosítható, amikor feltöltjük egy újabb élmény formájában: néhány elveszettnek hitt emlék megerõsödik, más, biztosnak hitt emlék pedig halványul vagy éppen törlõdik, állítják a chicagói kutatók.


Forrás: BBC News

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés