2024. Július 27. szombat
A Magyar Kullancsszövetség által 2005 nyarán meghirdetett elektronikus kullancsvadászjátékának 10 általános iskolai osztály lett a gyõztese. Az osztálykiránduláshoz nyújtott anyagi támogatáson túl, felkészülve a tavaszi nagy kirándulásokra, a gyerekek további támogatásban részesülnek.

A Kullancsszövetség felajánlotta az iskolák részére, hogy a nyertes osztályok valamennyi tagját további speciális támogatásban részesíti, hogy a gyerekek az erdei kirándulások során is védettek legyenek. Így azok a gyerekek, akiknek szüleik ezt írásban engedélyezték, megkapják az elsõ, kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védõoltást. Az oltást az iskolákhoz érkezõ egészségkamionban adja be gyermekszakorvos, a gyerekek fájdalomdíjként ajándékot is kapnak.

A kullancsok számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a szabadban tartózkodókra, kirándulókra. Magyarország erdõs, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett, továbbá az elmúlt években hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történt kullancscsípés.

A legnagyobb veszély a gyerekekre leselkedik, akik önfeledten naphosszat gyömöszölik a kutyákat és cicákat, így játék közben akár kullancsot is összeszedhetnek. Nem árt, ha minden nap lefekvés elõtt alaposan átvizsgáljuk a testüket, és ha megtörténik a baj, akkor egy erre fejlesztett kanál segítségével eltávolíthatjuk a betolakodót.

A fõ továbbra is az elõvigyázatosság, ezért a Kullancs Szövetség fontosnak tartja, hogy a kullancscsípésnek leginkább kitett gyerekek védõoltásban részesüljenek, így megelõzve a csípés által terjesztett agyvelõgyulladást, amely akár maradandó károsodást is okozhat.

2005. december 14.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés