2024. Július 22. hétfő
Így nő a haj! -  Szakaszos hajváltás -  Korpás haj -  Zsíros haj -  Kevés sampon, kíméletes szárítás
Azt, hogy valakinek milyen dús a haja, göndör-e vagy egyenes, és egyáltalán milyen színű, vékony szálú-e vagy vastag - mindezeket a tulajdonságokat szüleinktől, nagyszüleinktől örököljük. Szőrzetünk típusa életkoronként is változik. Más az újszülött selymes haja, más a szőrzet jellege pubertásban, majd ezután alakul ki a vaskosabb, erősebben pigmentált, úgynevezett terminális szőrzet, amely a felnőttkorra jellemző.

Bizonyos környezeti tényezők (pl. szennyezett városi levegő, munkahelyi ártalmak) károsíthatják a fejbőrt, de befolyásolja a haj állapotát a rossz táplálkozás, a vitaminhiány is.

Így nő a haj!

A hajszál alsó, széles része a hajhagyma. Alulról a hajhagymába érben gazdag kötőszöveti rész nyúlik be, ez táplálja. Középső részéből, az úgynevezett mátrixrészből növekszik felfelé a szőrszál. A faggyúmirigyek szoros kapcsolatban vannak a szőrszállal. Ha a szőrszálat kitépjük, a hajhagyma mátrixsejtjeiből a hajszál újraképződik. Amikor ezek a bizonyos mátrixsejtek valamilyen betegség vagy gyógyszer hatására elpusztulnak, a haj növekedése megáll.

Zsíros haj, korpás haj, hajmosás

Szakaszos hajváltás

Ismétlődő ciklus szerint történik a hajváltás, és három fázisból áll: növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszból. Az első fázisban a hajhagymából folyamatosan növekszik a szőrszál felfelé, majd a végpont elérése után nyugalmi fázis következik be. Az újonnan képződő hajszál, amely a hajhagyma felől indul, kilöki az előző, már csak enyhén rögzített hajszálat.

Azt, hogy egy hajszál milyen fázisban van, a kihúzott gyökér mikroszkópos vizsgálatával lehet megállapítani. Egészséges emberben a haj 5-10 százaléka van nyugalmi szakaszban. Napi 100 szál haj kihullása normálisan is előfordulhat, különösen hajmosáskor.

Korpás haj

Hatékonyan tudunk küzdeni a korpás fejbőr ellen. Mai tudásunk szerint a korpásodást arra hajlamos egyénen bizonyos gombaféleségek okozzák, ezért különféle fertőtlenítő és cink-, szelén-diszulfid-, szalicilsav-, ketokonazol-tartalmú samponok rendszeres használata karbantarthatja, tünetmentessé teheti még a súlyos korpásodást is.

Zsíros haj

Nem ilyen előnyös a súlyos fejbőrzsírosodásban szenvedők helyzete, ami főleg a fiatalokat (tizenéveseket, fiatal felnőtteket) sújtja.

A faggyúmirigyek működése hormonális, idegrendszeri szabályozás alatt áll, bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolhatja, azonban a legfontosabb tényező az alkati hajlamosság. Egy-egy családban általában halmozottan fordulnak elő azok az egyének, akiknél ez a tünet szintén jelentkezik. Ront a helyzeten a stressz, a zaklatott nagyvárosi élet is. Külső gyógyszerek, hatóanyagok kevéssé befolyásolják, azonban a korszerű, alig habzó, mindennap használható samponok sokat segítenek.

Kevés sampon, kíméletes szárítás

Aki naponta hajat mos, elegendő, ha csak néhány csepp sampont használ. Rövid ideig masszírozzuk a fejbőrt, azután bő vízzel, alaposan öblítsük ki. Soha ne dörzsöljük a nedves hajat, ehelyett törülközőbe csavarva nyomjuk ki belőle a vizet. Ritka fogú fésűvel bontsuk szét, és lehetőség szerint szabad levegőn, nyáron napon szárítsuk a zsírosodó hajat. Jobban kifésülhető, ha öblítőt és balzsamot is tartalmazó szert használunk.

 


Szerző:

Dr. Szalai Zsuzsa

bőrgyógyász szakorvos


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés