2024. Március 05. kedd
Idõrõl idõre napvilágot látnak olyan félelmek, melyek szerint a mikrohullámú sütõ által kibocsátott sugárzás károsítja az ételeket. A gyártók természetesen cáfolják ezeket az állításokat, de tudjuk, a gyártók sok mindent cáfolnak. Az amerikai Cornell egyetem kutatói nemrég ismét utánajártak a kérdésnek, és megvizsgálták a mikrohullámok ételekre gyakorolt hatását.

mikrohullám mikró mikrohullámú sütõ fõzés

A kutatók azt találták, hogy a népszerû konyhai gép segítségével készülõ ételek sokkal jobban megõrzik vitaminés tápanyagtartalmukat, mint a hagyományos fõzési eljárással készített társaik. Ennek oka például, hogy mikrohullámú sütõk általában kevesebb hõvel mûködnek, mint a hagyományos sütõk és fõzõlapok, valamint az eljáráshoz is kevesebb idõ szükséges, ezért általában ezek a sütõk a legkíméletesebbek.

Mi történik a vitaminokkal? A hõ hatására legkönnyebben károsodó Bés C-vitaminok, valamint a folsav mind nagy mennyiségben fordulnak elõ a zöldfélékben. A kutatók megvizsgálták, milyen mértékû ezen anyagok pusztulása egy hagyományos és egy mikrohullámú sütõt használva. Az eredmény az utóbbit igazolja: megállapították, hogy míg a spenót a mikrosütõben szinte a teljes folsavtartalmát megõrzi, tûzhelyen fõzve 77 %-a elvész.

A hagyományos konyhatechnikai eljárások során a hozzáadott víz is károsan hat a zöldségekre. A brokkoli például vízben fõzve antioxidáns-tartalmának 74-97 %-át elveszítheti, míg mikrosütõben párolva a legtöbb tápanyag megmarad.

Meglepõ lehet, de még szalonnát is egészségesebb mikróban készíteni, hiszen így lényegesen alacsonyabb a kész ételben a rákkeltõ nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütött szalonnában. Az ûrhajósok számára kifejlesztett konyhagépet tehát továbbra is a legnagyobb biztonsággal használhatjuk.


Forrás: The New York Times

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés