2024. Április 16. kedd


Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg csiperkegomba
4 evõkanál zabpehely
1 kisebb vöröshagyma
1-1 nagyobbacska sárgarépa és petrezselyemgyökér
4 evõkanál olaj
kb. 1 kiskanál só
1 mokkáskanál õrölt fehér bors
1 kis csokor petrezselyem
1 evõkanál zabpehelyliszt
1 csapott evõkanál csemege pirospaprika


ELKÉSZÍTÉSE:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát vékony cikkekre, a zöldségeket félkarikákra vágjuk. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a gombát meg a zöldséget hozzáadva 7-8 percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fûszerezzük. A zabpehelyliszttel meghintjük, fél perc alatt kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. Kb. 1,2 liter vízzel még jobb, ha levessel fölengedjük, néhány percig forraljuk, végül a zabpelyhet is beleszórjuk, 10 perc alatt készre fõzzük.

 

Szerző Hargitai György

TIPPEK:
Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük, de használhatjuk hozzá a több komponensû pehelymixet is.
Zöldségleveseinkbe tészta helyett bármikor használhatunk pelyheket.
A leves frissen finom igazán, mert ha sokat áll, a zabpehely szinte az összes levét beissza.
Csiperke helyett laskavagy erdei gombával is készíthetjük.







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés