2024. Július 22. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Kudarcos félrelépések
50 éves férfi vagyok és 20 éve élek a feleségemmel. Az otthoni szexuális kapcsolatunkkal semmi problémánk nincs. Én másnaponként kívánom a szexet, a feleségem heti 2 alkalommal és úgy érzem soha nem volt probléma köztünk. Az utóbbi időben erős késztetést érzek, más hölgyek társasága és testi kapcsolata iránt, de szeretem a feleségem és nem gondolkodom váláson. Sokévi hűség után, az elmúlt hónapban két alkalommal is létesítettem szexuális kapcsolatot idegen hölgyekkel, (nem prostituáltakkal) és a jó kezdést, mind a két alkalommal, teljes kudarc zárta. Mindezek közben és után viszont otthon, tökéletesen működőképes vagyok. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert alkalmam, továbbra is lenne, de a további kellemetlen leégések miatt nem merek belekezdeni, holott a házon kívüli kapcsolatra, továbbra is erős késztetést érzek. Attól is tartok, hogy esetleg ezen kudarcok, valami előre nem látható probléma előhírnökei voltak. A probléma jellege, merevedési zavar volt, ami a kezdeti izgalmi állapot után, teljes ernyedt állapothoz vezetett. Egyébként soha életemben nem voltak hasonló problémáim.
L. LászlóKedves L. László
Mivel a feleségével továbbra is „tökéletesen működőképes”, nem valószínű, hogy szervi eredetű merevedési zavarról lenne szó. Ilyen esetekben inkább fordítva szokott alakulni a dolog – az otthoni, megszokott ingerek már nem hatnak elég izgatóan, az „idegenek” viszont igen. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a lelke nem engedi félrelépni, ezért szűnik meg a merevedése éppen a „döntő pillanatban”. Nyilván egy kis játszadozás még belefér, de az aktustól már szorong, bűntudata van. A megoldás egyik lehetséges útja, ha elszámol a lelkiismeretével. Vagy beletörődik, hogy nem tudja „igazán” megcsalni a feleségét, vagy meggyőzi saját magát, hogy ez még „belefér”. Elvileg elképzelhető, hogy megbeszéli a feleségével a dolgot. A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy az Önökéhez hasonlóan hosszú házasságok esetén a hölgyek kisebb-nagyobb ellenérzésekkel, de beleegyeznek a kilengésekbe – feltéve, ha ezeknek nem túl erős az érzelmi tartalma. A menopauza után esetenként szinte küldik is más nőkhöz a férjüket a szexet már nem igazán kívánó hölgyek. A másik véglet, hogy az ötlet puszta felvetése is súlyos konfliktusokhoz vezet. Hogy Önöknél mi a helyzet, azt a felesége ismeretében lehet csak eldönteni. Ha erről az oldaláról nem ismeri az asszonyt, próbálkozzon közvetve puhatolózni – mi a véleménye pl. az olyan filmekről, ahol ilyesmit ábrázolnak, vagy netán az ismeretségükben történt hasonló esetekről.
Ma már lehetőség van a lelkiismeret „kijátszására” is. A merevedést elősegítő gyógyszerek az Önéhez hasonló esetekben is hatásosak szoktak lenni, ráadásul néhány alkalom után esetleg a lelkiismeret szava is elhallgat – lám, félreléptem párszor, mégsem dőlt össze a világ, illetve amit nem lát a szem, attól nem fáj a szív alapon. Többek között ezért bírálják egyesek ezeknek a gyógyszereknek a használatát. Az is elképzelhető, hogy nem elsősorban lelkiismereti kérdésről van szó, hanem egyszerűen bizonytalanul mozog még az „idegen” pályán. Ebben az esetben részben a türelem, részben szintén a merevedést segítő gyógyszerek átmeneti segítségétől várhatja a magabiztossága erősödését.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés