2021. Május 06. csütörtök

válaszok: szülész, nőgyógyász

Dr. Petróczi István szülész-nőgyógyász szakorvos válaszol


Ártalmas-e az antibiotikum terhesség alatt?

Számításaim szerint 4-5 hetes terhes lehetek: Nagyon örülünk férjemmel, hiszen már közel egy éve próbálkozunk! Az örömünk azonban mégsem határtalan... Történetem a következõ: (utolsó menstr: aug. 13-18 -ig) Szeptember elején húgyúti fertõzést kaptam, melyre az urológus Aktil -t írt fel, de mivel a fájdalmam nem csökkent, csináltam terhességi tesztet (szept.8-án) ami negatív lett és visszamentem, hogy 3 nap után új gyógyszert írjon fel. Ekkor (mivel a tesztem negatív lett) felírt CIFRAN 500 mg 2 x 1 tablettát és MESULID 2 x 1 tablettát. Ezeket szept. 8-tól szept. 17-ig szedtem!

Most, hogy végre pozítív lett a tesztem, kicsit megijedtem! Nem árthat ez a babának? Férjemmel, hogy összedugtuk a fejünket arra következtetésre jutottunk, hogy a teherbe esés valószínûsége: aug. 20-21-22, vagy szept. 18-19-20. (de ez valószínûtlenebb mivel a pozitív eredményt szept. 25.-én kaptam). Tehát a legvalószínûbb, hogy 2-3 hetesen szedtem a gyógyszert!

Konkrétan meg szeretném tudni ezen gyógyszerek milyen hatással lehetnek a magzatra, ebben a korai stádiumban? Sokan szedtek már antibiotikumokat terhesség alatt is, de konkrétumot nem találtam a neten. Mivel elsõ gyermekünkrõl van szó, lehet, hogy többet aggódunk a kelleténél, de biztosra szeretnénk menni! Természetesen a saját nõgyógyászommal is meg fogom konzultálni a dolgot, de szeretnék több véleményt is meghallgatni!

M. NóraA körülményeket jobban ismerõ saját nõgyógyászával beszéljen, ha kell, õ elküldi Önt genetikai tanácsadásra.

Dr. Petróczi István
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés