2023. Október 03. kedd

válaszok

Dr. Jakab Csilla belgyógyász válaszol


Magas vérnyomásOrvos válaszol/

Tisztelt Doktornõ!

Szeretnék néhány kérdésemre választ kapni Öntõl. Kérem kérdéseim titkosan kezelje, legyen szíves! Elsõ kérdésem: 25 éves nõ vagyok. Hipertóniával kezelnek, már 2 éve. Nem szedek fogamzásgátló tablettát már azóta. A terápia elõtt az RR: 200/110-es volt. Ma már jól beállt.

A terápia:

Monopril 20 mg R:1

Betaloc 10 mg R:1

Lacipil D:1

Minipress Ret. 2 mg E:1

Szeretnék gyermeket vállalni. Azt szeretném megtudni, van-e lehetõség a terhesség alatti vérnyomáscsökkentõk szedésére. A hipertóniával a veszélyeztetett terhesek közé kerülnék? Másik kérdésem: Idõnként erõs szúró fájdalmat érzek a szívtájékon, ami a hátamba is kisugárzik. Ilyenkor nincs baj a vérnyomássommal. Az EKG nem mutat elváltozást. Lehet, hogy pszichés jellegû? Ha az, akkor vane rá olyan nyugtató, ami nem akadályoz a fizikai munkámban?

Harmadik kérdésem: Régen hallottam, hogy van a forgalomban, olyan eszköz, ami, akár egy csepp vérbõl analizál, hogy HIV fertõzés áll-e fent, vagy sem? Hol és milyen áron lehet beszerezni ezt a készüléket? Arra is kíváncsi vagyok, hogy a terhesség elõtt végeznek-e, olyan Vérvizsgálatot, ami a HIV, vagy a Hepatitisz, vagy egyéb más fertõzésekre kiterjed?

Negyedik kérdésem: A férjem családjában gyakori, örökletes betegség az epilepszia. Elképzelhetõ lehet, hogy az alkohol miatt? A férjem és testvérei nem epilepsziások, de a felmenõ ágban vannak megbetegedések és gyakori az alkoholizmus is. Sem én, sem a férjem nem iszunk alkoholt. Fenn áll, így is a veszély? Állítólag a családban a fiúgyermekek a hordozók és a lányok az epilepsziások, de nem minden lány beteg a családban. Hogyan lehet kideríteni, hogy a férjem hordozó lehet-e? Milyen vizsgálatokkal lehet megelõzni a leendõ gyermekem epilepsziás megbetegedését?

Kérem, segítsen kérdéseim megválaszolásában.

Elõre is köszönöm.

Kedves Fiatal Hölgy!

Az elsõ kérdésére válaszolva: sajnos igenis rizikótényezõ a magas vérnyomás terhességben, és fokozottan kell ügyelni és ellenõriztetni magát. Természetesen van mód a terhesség és szülés alatti vérnyomáscsökkentésre, de a terhesség elõtt fel kell keresnie nõgyógyászát, s át kell beszélni és állítani a gyógyszeres kezelését. Az új gyógyszerekkel is stabilnak kell lenni a vérnyomásnak, hogy minél kisebb legyen az esélye a szövõdményeknek!

Második kérdése: idõnkénti szívtáji szúrás, mely EKG eltérésekkel nem jár. A szívtáji szúrást általában nem a szívbetegek panaszolnak. Lehet pszichés okból is (sõt nagyon gyakran ez áll a háttérben), de ennek a tájnak az eltérései származhatnak a mozgásszervekbõl, gyomortájról, tüdõbõl, stb. Esetleg a szívbillentyû minimális kiboltosulása (mitrális prolapsusnak hívja az orvosi nyelv) is okozhatja, tehát amennyiben továbbra is fennáll a panasza, házi orvosával vizsgáltassa meg magát, hogy megnyugodhasson, nincs nagy baj a háttérben. Én nyugtatót semmiféle körülmények között nem adnék magának (gondoljon a tervezett terhességére, de csak azért sem, mivel fiatal). Járjon el úszni, sétáljon, kapcsolódjon ki. Ezek többet használnak, mint amennyit ártana a nyugtató szedése!

Harmadik kérdése: erre nem tudok pontosan válaszolni, de nem értem, miért akar pénzt kiadni erre a HIV vírust igazoló készülékre. A Bõr és Nemikórtani Klinikán (VIII. ker. Mária utca) van anonim HIV szûrés, sõt a terhesség elõtt bizony történik HIV és hepatitis szûrõvizsgálat.

Negyedik kérdésére: az epilepsia alkoholos eredetû formája nem öröklõdik, de igenis van olyan formája az epilepsiának, melyet az alkohol provokál. Ideggyógyász szakorvos tud útmutatót adni, érdemes-e vizsgálatokat végezni az Ön férjénél, vagy nem.


Dr. Jakab Csilla
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés