2021. Április 22. csütörtök
Hamarabb lesznek éhesek azok, akik tévézés közben esznek, emiatt pedig a nap további részében több kalóriát vesznek magukhoz, ami hízáshoz vezethet, állapította meg egy fiatal nőket vizsgáló kutatás.

Ausztrál kutatók normál testsúlyú nőket kértek meg arra, hogy 20 perc alatt egyenek annyi nassolnivalót, amennyit szeretnének. A résztvevők egy része eközben tévét nézett, a többiek pedig egy csendes szobában ehettek. Később valamennyiük elé szendvicseket, kekszet és hasonló ételeket tettek, amelyekből a tévénéző csoport tagjai 50 százalékkal többet fogyasztottak, mint a másik társaság.

tévézés, evés

Amikor azt kérdezték tőlük, mennyit ettek a korábbi alkalommal, azok, akik nem nézték a televíziót, jobban emlékeztek a mennyiségre – írja a Daily Mail című brit napilap.

A vizsgálatot végző Macquarie Egyetem kutatók szerint a jóllakottság érzéséhez emlékeznünk kell arra, hogy mit fogyasztottunk el korábban, ez pedig jobban megy, ha közben csak az evésre koncentrálunk.

„Tévénézés közben kevésbé figyelünk a szervezetünk jelzéseire, és az evést is nehezebb kontrollálni, mivel már az is gondot okoz, hogy visszaemlékezzünk rá, mit is fogyasztottunk” – magyarázzák a kutatók az Applied Cognitive Psichology című folyóiratban megjelent eredményeiket.


Forrás: Medipress
2011. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés