2021. Május 11. kedd
Aki a múlton vagy a jövőn elmélkedik, nem csupán gondolatban tesz időutazást – a teste is abba az irányba mozog, ahol képzeletének eseményei épp játszódnak, azaz jövőbeliek esetében előre, a múltbelieknél pedig hátra.

Az Aberdeeni Egyetem pszichológus kutatói húsz önkéntest arra kértek vizsgálatuk során, hogy csukott szemmel emlékezzenek vissza egy négy évvel korábbi eseményre, illetve képzeljék el a négy év múlva bekövetkező jövőt. A vizsgált személyek mozgását a bal térdre erősített mozgásérzékelő közvetítette.

tér, idő

Azok, akik gondolatban a jövőbe utaztak, enyhén előredőltek, míg azoknál, akik a múltat élték át, inkább hátrahelyeződött a súlypont. Ezek szerint a tér és idő észlelése és feldolgozása még szorosabban összefügg az agyban, mint eddig hitték – írta a kutatócsoportot vezető Lynden Miles a Psychological Science című szaklapban.

Azt még nem sikerült tisztázni, hogy például az időben távol eső élmény elképzelése hevesebb mozgást vált-e ki, mint a közelebbi.

A kutatók arra is kíváncsiak, hogy minden emberre egyformán érvényes-e megállapításuk, vagy akadnak-e kulturális különbségek. Különösen izgalmas lenne a Chilében honos ajmara nép tagjait e szempontból megvizsgálni, ugyanis az ő képzeletükben a múlt az ember előtt, a jövő pedig mögötte helyezkedik el.


Forrás: MTI
2010. 01. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés