2024. Május 21. kedd
Az elmúlt napokban beköszöntött a nagy hideg, amellyel együtt járnak a jeges, csúszós utak, ugyanakkor klassz jégpályák és havas síterepek is várják az embert. A tél szerelmesei most már tényleg elővehetik korcsolyáikat, síléceiket és szánkóikat, hogy kiélvezzék a zimankó előnyeit. A téli sportokkal azonban nemcsak a móka jár együtt, hiszen bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Mit tehetünk, ha sportbalesetet szenvedtünk a sípályán, vagy épp megcsúsztunk a járdán?

sipálya

A járdán történő megcsúszásokat, baleseteket nyilván nem tudjuk megelőzni, egy sítábor esetén azonban érdemes megfogadni néhány tanácsot. Először is, sítúra esetén készítsük fel testünket a megpróbáltatásra, indulás előtt egy hónappal kezdjük el fokozatosan edzeni, hogy testünk bírja a síelés fokozott igénybevételét. Ezen kívül fontos, hogy síeléskor nap elején alaposan melegítsünk be, hiszen így biztosabban csúszunk, és eséskor is kevesebb veszélynek vannak kitéve izmaink. A megfelelő felszerelés is fontos, a védőruházat kezdők és haladók esetében is jó szolgálatot tesz. Figyeljünk arra, hogy a kötések jól legyenek beállítva, hogy csökkentsük a balesetek kockázatát. Legyünk tisztában kondíciónkkal és tudásunkkal, ne akarjuk túllépni határainkat! Ha túlságosan gyorsan száguldozunk a sí- korcsolya- vagy szánkópályán, könnyen elveszthetjük a kontrollt, és ezzel nemcsak magunkat, de másokat is veszélybe sodorhatunk.

Ha megtörténik a baj

Téli sportbalesetek alkalmával leginkább a térd, a váll, a lábszár, a kar és a csukló szokott sérülni. A rándulás vagy a ficam viszonylag gyorsan, pár nap alatt kipihenhető, egy esetleges törés vagy szalagszakadás azonban még hónapokig is megkeseríthetik életünket. A gyógyulás alapvetően a sérült szövet regenerációs képességén és a sérült terület és környékének jó vér- és oxigénellátásán múlik. A hiperbár oxigénterápia az oxigénszint megemelésével jelentősen lerövidítheti a különböző sportbalesetek utána a gyógyulási időt. Ödémacsökkentő hatásának köszönhetően visszaszorítja a sérülés következtében kialakult duzzanatot. Ez azért fontos, mert a duzzanat lelassítja a vér áramlását, és ezzel csökkenti az adott terület oxigénellátását, ami lassítja a gyógyulást. Ezen kívül a terápia javítja az olyan, alapvetően rossz vérellátású területek oxigénszintjét is, mint az inak, szalagok, ízületi tokok. Így több tápanyag jut a sejtekhez, amelynek következtében aktivitásuk is jelentősen megnövekszik, és bomlástermékeik is hatékonyabban ürülnek ki a területről. Csonttörés esetén a kezelés hatására felgyorsul a csontképzés, nő az ásványianyag-tartalom, és a kialakuló csont erős, ellenálló lesz. Ezen kívül a megemelkedett oxigénszintnek köszönhetően felgyorsul a hámképződés, javul a sebgyógyulás is. Összességében mondva tehát lényegesen lerövidül a lábadozási időszak.

Jó tapasztalatok

- Eddigi tapasztalataink alapján a terápia révén nagyjából felére rövidíthető le a csonttörések, valamint a különböző izom és ízületi sérülések utáni lábadozási idő. Azoknak tehát, akiknek fontos, hogy mielőbvisszaérhessenek régi, megszokott életükhöz, kifejezetten javasolt a hiperbár oxigénterápia. Az élsportolók már tisztában vannak a kezelés pozitív hatásaival, és rendszeresen keresnek fel bennünket. Az elmúlt évben eredményesen kezeltük például Tóth Ágota korcsolyázónő mikrosérüléseit, Czúni László motokrossz versenyző csuklótörését és Tokay Máté wakeboardos térdsérülését is. A napokban fejezte be kezeléssorozatát Dudás Miklós olimpikon kajakozó, akinek orvosai 3 hónap gyógyulási időt jósoltak, de az oxigénterápia segítségével sikerült ezt 1 hónapra lerövidíteni – mondta dr. Szolnoki Nikolett a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő. A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.


Forrás: www.baromedical.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés