2024. Június 24. hétfő
A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez?

A kardiovaszkuláris megbetegedések a világ vezető halálokai közé tartoznak , mégis sokan nem veszik elég komolyan ezt a veszélyt mindaddig, amíg nem szembesülnek a problémával. Pedig a mindennapi életben bevezetett apró kis változtatásokkal csökkenteni lehet a szívbetegségek, mint például a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát,ezenfelül pedig még az életminőségünket is javíthatjuk vele.
Az egészséges életmódra váltás nem megy egyik napról a másikra, ez egy hosszadalmas folyamat, ami az első időszakban kihívásokkal teli lehet. Azonban amint az apró életmódbeli változtatások mindennapi rutinná válnak, már ez az új életmód lesz a normális. Minden kezdet nehéz, ezért összegyűjtöttünk néhány egyszerű és egészséges fogadalmat, amivel hozzájárulhatunk szívünk, egészségének megóvásához, sőt több betegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük – cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget -, amelyek a szívelégtelenség társbetegségei lehetnek.A Szív világnapja szeptember 29.
Változtassunk táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásainkon: Étkezés során törekedjünk a rostban gazdag táplálkozásra, amennyiben tudjuk, a tésztaféléknél válasszuk a teljeskiőrlésű gabonaféléket és a cukrot pedig helyettesítsük más természetes édesítőszerekkel pl.: méz, kókuszvirágcukor, agavészirup. A cukros üdítőitalok és gyümölcslevek helyett fogyasszunk vizet vagy egyéb cukormentes italokat pl.: teát, frissen facsart gyümölcsleveket, valamint mérsékeljük az alkoholfogyasztást.
Tipp: Eleinte nagy kihívást jelenthet a konyhában az egészséges ételek elkészítése. Ma már szerencsére rengeteg gasztro blog létezik, amik változatos és egészséges recepteket ajánlanak.
Kapcsoljunk aktívabb életmódra: Közhelynek tűnhet, de a rendszeres mozgás tényleg hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez és a közérzetünk is jobb lesz tőle. Orvosunkkal egyeztessünk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformáról és annak gyakoriságáról. Optimális esetben hetente öt alkalommal mozogjunk 30 percet, ez lehet sétálás, táncolás, tornázás stb. Hatalmas segítség lehet, ha csoportosan kezdjük el a mozgást és motiváljuk a másikat.
Tipp: Ha egészségi állapotunk megengedi, kezdjünk el egy 30 napos mozgás kihívást, ebben már több ingyenesen letölthető applikáció is a segítségünkre lehet.
Le a cigarettával!: A dohányzásról való leszokással sokat tehetünk a szívünk egészségéért. Már 2 füstmentes év elteltével csökkenhet a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Tipp: Motiváljuk magunkat azzal, hogy minden héten félretesszük azt a pénzt, amit cigarettára költöttünk volna, és a hónap végén jutalmazzuk meg magunkat és vegyünk az összegyűlt összegből valami szépet.

Amivel fontos tisztában lenni, hogy az esetleges első jeleknél azonnal orvoshoz forduljunk:

• csökkent fizikai aktivitás
• kisebb terhelésnél is rögtön jelentkező fáradtság, gyengeség érzése
• étvágytalanság
• hirtelen testsúlyemelkedés
• erős szívdobogás érzése
• nyugalomban is jelentkező légszomj
• szabálytalan szívverés
• nem múló köhögés

A fenti apró kis fogadalmakon, életmódbeli tanácsokon kívül arra kell törekedni, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon vagy abban az esetben, ha valamilyen panasz felmerül, azonnal forduljunk orvoshoz. Amennyiben bekövetkezett a baj, akkor se essünk pánikba, mert a kordában tartott szív-érrendszeri megbetegedésekkel együtt lehet élni. Fontos ilyenkor is az egészséges életmódra való törekvés, valamint, hogy betartsuk az orvosi előírásokat.

A Szív Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy elkezdjünk törődni a szívünkkel, és megóvása érdekében néhány fogadalmat tegyünk magunknak.


Szerző: Tomasovszki Bea
2023. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés