2024. Július 18. csütörtök
A szív- és érrendszeri problémák miatti rossz vérkeringés és a mentális leépülés közötti kapocs különösen erős az idős nők esetében – derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A JAMA Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett eredmények a szellemi hanyatlás korai jeleit veszik górcső alá, melyek a későbbiekben kialakuló demencia előfutárai lehetnek. A Mayo Klinika szakértője, Rosebud Roberts által vezetett vizsgálatban 1450 idős, 70 és 89 év közötti ember szív- és érrendszeri, valamint mentális állapotát mérték föl. Kiderült, hogy csaknem negyedük enyhe kognitív romlásról (MCI) tett tanúbizonyságot a négyéves követési periódusban.

Az enyhe kognitív romlás memória- és gondolkodásbeli gondokat jelent, ám koránt sem a mindennapi feladatok elvégzését veszélyeztető demenciát. Az MCI-nek több altípusa is létezik: néhány közülük memóriaveszteséggel jár. Az új kutatásban a Mayo Klinika szakértői rávilágítottak, hogy a szívbetegségben szenvedő időseknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a döntéshozó képességet, a tervezést és a rendszerezést befolyásoló zavar – amely egyébként nem terjed ki a memóriára –, mint a többieknél. Ez a fajta mentális hanyatlás ugyancsak demenciához vezethet, de tipikusan más formához, mint az Alzheimer-kór. A szívbetegségek és a szellemi leépülés közötti kapcsolat férfiaknál és nőknél is mérhető volt, ám utóbbiaknál erősebb a kutatók szerint. Úgy vélik, hogy mindenképpen célszerű a megelőzésre és a keringési problémák megfelelő kezelésére fektetni a hangsúlyt, illetve fölszámolni az életmódban található rizikófaktorokat.

„A koszorúér-betegségben szenvedő nőknél nagyobb a diffúz érbetegség kockázata, ami tompítja az agyi vérkeringést” – mondta Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa. „A szívproblémák mielőbbi diagnózist, beavatkozást és hatékony kezelést igényelnek, így a demencia folyamata is lassítható lehet” – tette hozzá a szakember.


2013. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés