2024. Július 15. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Megváltoztatható-e a nemi orientáció?

Tisztelt Dr. Vizi János!

A kérdésem, hogy a nemi orientációt meg lehet-e változtatni?

19/F vagyok. Sokáig azt hittem, hogy meleg vagyok, de valahogy tudatosult, hogy ez nem teljesen így van. Kapcsolatban csak férfiakkal lennék, de szexuálisan 80%-ban csak a nők izgatnak. Semmilyen tapasztalatom nincs semelyik féltől. Még egy kisujjal sem értem hozzá sem egy lányhoz, sem egy fiúhoz. Önértékelési gondjaim nincsenek, a gond abszolút nem ezzel van, hanem az agyammal. Nagy gond... már óvodás korom óta így érzek.

Rengeteg dolgot nem írtam le. Ez egy kis szelet volt a lényegből, de a kérdés továbbra is, hogy növelhető/csökkenthető-e a vonzalom valamelyik nem iránt? Boldogan szeretnék élni, de jelenleg erre nagyon csekély esélyt látok.

A baj az az, hogy úgy érzem, hogy nekem semelyik nem nem felel meg önmagában.

Köszönöm segítségét!

19/FKedves Kérdező, az a helyzet, hogy a nemi identitás, a szexuális orientáció nem fehér-fekete – különösen fiatalabb korban nem az. Saját maga is nagyon helyesen utalt rá, hogy amit leírt, az csak nagyon kis szelete a lényegnek. Ezek a kérdések valóban nagyon bonyolultak, bonyolult önmagában a nemi identitás kérdése is, legalább ilyen bonyolult a szexuális orientáció, a kettő együtt pláne összetett probléma. Ezek tisztázása csak személyes konzultációk sorozatával lehetséges, javasolom, keressen föl egy szakembert.

Tisztelettel:

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés