2024. Július 14. vasárnap
Az Indianai Egyetem kutatói szerint a természetes szeretethormon szolgáltatja az anyáknak azt a motivációt, ami síró babájuk megnyugtatásához és ellátásához szükséges.

Az oxitocin hormon agyi aktiválódását régóta összefüggésbe hozzák az olyan „örömteli” válaszokkal, mint a gondoskodás, a szex és a fizikai intimitás. A szakértők új kutatásukban azt próbálták kideríteni, hogyan működik a hormon annak érdekében, hogy az újdonsült anyákat csecsemőjük gondozására vegye rá, és távol tartsa más gondolatoktól, például a szextől. „Tudjuk, hogy kompromisszum alakul ki a szexuális reszponzivitás és a gondozást és szeretetet igénylő új baba ellátása között” – mondta a Hormones and Behavior szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Julia Heiman.

A kutatásban hat hónapon belül szült édesanyák és gyermektelen nők vettek részt. A kutatók nazálisan egy adag oxitocint illetve placebót adott a résztvevőknek, majd megkérték őket, hogy nézzenek meg olyan fényképeket, amelyek síró csecsemőket, mosolygó csecsemőket, illetve szexuális tevékenységeket ábrázoltak. Emellett semleges, tájképeket ábrázoló fényképeket is megmutattak nekik. A képek nézegetése közben a szakértők képalkotó eljárásokkal mérték az alanyok agyi aktivitását. Kiderült, hogy függetlenül attól, hogy volt-e gyermekük, az oxitocint kapott nők a síró csecsemők képei láttán jelentősen nagyobb aktivitást mutattak azon az agyi területen, amely az agy jutalomrendszerével áll összefüggésben.

És mi a helyzet a szexre irányuló figyelemmel? A kutatók az újdonsült édesanyák körében, bár eltérő mértékben, de általánosan csökkent nemi vágyat mutattak ki. Heiman szerint ez teljesen logikus, mivel evolúciós szempontból ez a gondozás időszaka, az az idő, amikor az új csecsemővel kell kialakítani a kötődést, és rá kell összpontosítani, mert az élete és a jövője az odaadó szülői gondoskodástól függ.

Forrás: Medipress
2015. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés