2023. December 02. szombat
Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt, állapították meg kutatók amerikai egészségügyi statisztikák alapján.

„Az igen kockázatos műtéti beavatkozások sokkal biztonságosabbá váltak, és ez csak részben köszönhető annak, hogy egyre több ilyen műtétet rögtön a nagy forgalmú, ezért nagy gyakorlattal rendelkező központokba irányítanak” – állítják Jonathan F. Finks és munkatársai.

súlyos műtétek

A szakemberek által vizsgált alapvető statisztikai anyag a 65 évesnél idősebb amerikaiak általános betegbiztosítójának, a Medicare-nek az adatbázisból származik. Elsősorban ez a korosztály kerül súlyos betegségek miatt a műtőasztalra. A kutatók az 1999 és 2008 közötti időszak műtéti eredményeit dolgozták fel.

A legszerényebb javulás nyolc százalék volt: ilyen mértékben a nyaki verőér operációinak eredményei javultak, a hasi főverőér tágulatának életmentő műtéti megoldása viszont 36 százalékkal javult. „A nagyszerű eredmények mellett nagy figyelmet érdemel, hogy az egyes intézetek teljesítménye között továbbra is óriási különbségek észlelhetők, annak jeléül, hogy még sok a tennivaló ezen a területen” – írják a kutatók a New England of Medicine című folyóiratban.

A nagy gyakorlatnak köszönhetően csökkent a halálozás a rosszindulatú daganatok műtéti kezelése során. A hasnyálmirigy rákos folyamata miatt végzett operációk után a halálesetek száma 67 százalékkal lett kisebb, a nyelőcsőműtéteket követően 32 százalékkal csökkent a halálozás.

A javuló műtéti eredmények terén a nagy központok vezetnek, de ez csak részben köszönhető a korszerűbb technikának: alapvető az előírt műtéti irányelvek pontosabb betartása, a jó előkészítés és utókezelés, illetve az operációt közvetlenül követő, igen gondos őrzőszobai megfigyelés.


Forrás: MTI
2011. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés