2021. Április 20. kedd
Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol felfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát. A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést. A későn felismert kórral szemben azonban csekély a beteg esélye, ezért a szakorvos szerint a higiéniai szabályok betartása, vagyis a megelőzés a védekezés legfontosabb eszköze.

Húsevő baktérium. Már a neve is félelmet keltő annak a baktériumfajtának, mely változatlanul – bár szerencsére igen ritkán – végzetes fertőzések okozója. Pusztításának eredménye olykor látható a televízió képernyőjén, bulvárlapok hasábjain közzétett fotókon. A látvány igencsak elrettentő hatású, annál is inkább, mert egyebet szinte nem is tudunk e kórokozóról. Friss hírek szerint Michael Jacksont is megtámadta, valószínűleg az énekes sorozatos műtétjei következtében.

streptococcus, húsevő, baktérium

– Nem annyira új, és nem is annyira ismeretlen a baktérium, ami ezt a kórt okozza – állítja dr. Szalka András infektológus főorvos. – A húsevő baktérium veszedelmes megjelenéséről régóta tud az orvostudomány. Már Semmelweis Ignác is foglalkozott vele. Valójában egy streptococcus-fajta, alapjában ugyanaz, mint amely a skarlátot is okozza, csak ma egy rendkívül durva, agresszív formája, a streptococcus dyogenes garázdálkodik, és azért veszélyes, mert ez a kórokozó a penicillinnek ellenáll. Főként az utóbbi két évtizedben támad, egyre intenzívebben. Általában műtétek alkalmával jelentkezik, amikor a szervezet, az immunrendszer legyengült, de valójában nem feltétele kialakulásának a műtét utáni állapot. Igaz, az utóbbi időben plasztikai beavatkozásoknál fordult elő, főként zsírleszívásnál. Egyébként cukorbetegek is hajlamosak rá, mert a bőrük rendkívül száraz, és az ilyen bőr könnyen berepedezik, utat engedve a kórokozóknak a mikrosérüléseken keresztül.

– Hogyan ismerhető fel a fertőzés?

– Bőrpír, láz, izomfájdalom jelzi, súlyos esetben pedig el is halhatnak a végtagok. Az ilyen izomelhalásos eset valóban drámai képet mutat. De megtámadhatja a belső szerveket is, a vesét, szívet, májat, tüdőt.

Bár kórházi körülmények között fordul elő leginkább, arra nincs elégséges magyarázat, hogy ki miért fertőződik meg, hiszen ez a baktérium minden második ember vérében jelen van. Szerencsére komoly bajt csak nagyon ritkán okoz: az elmúlt 15 évben 6 esetet jegyeztek fel e 30-50 százalékban halálos kimenetelű fertőzésről. Tehát nagyon veszélyes, annak ellenére, hogy időben felismerve gyógyítható lenne, csakhogy az orvosok többsége későn diagnosztizálja. Antibiotikum és egy speciális toxin kombinációjával kezelik – a hírek szerint ilyen módon gyógyítják Michael Jacksont is – ezen túl (ha szükséges) sebészi beavatkozással távolítják el a bőr, a szövetek elhalt részeit.

Végül az infektológus főorvos hangsúlyozza: mivel nem általánosan ismert a betegség kialakulásának feltétele, mechanizmusa, az egyéni hajlamosító tényezők és a kórházi körülmények befolyásoló hatása, ajánlatos inkább gyanakodni, ha az említett tünetek megjelennek, hogy a terápia időben elkezdődhessen.


Forrás: MTI
2009. 03. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés