Egy-egy saláta napi elfogyasztása nagyszerű lehetőség szervezetünk antioxidánsokkal való ellátására. Ehetjük önálló fogásként, köretként egyaránt. Az otthon gondosan elkészített salátát dobozban könnyen magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, így máris kéznél van az egészséges, finom házi és nem utolsó sorban gazdaságos ebédünk.
Hozzávalók 4 személyre:
•180 g zöld lencse
•160 g vöröshagyma
•200 g datolya paradicsom
•2 ek finomra vágott mentalevél
•3 ek finomra vágott petrezselyem
•2 bio-citrom
•3 ek olívaolaj
•2 ek yacon szirup
•2 ek darált mandula
•só és bors
Elkészítés:
1. Alaposan mossuk meg a lencsét. Főzzük meg sós vízben úgy, hogy még fogkemény maradjon, majd csepegtessük le.
2. Vágjuk finomra a hagymát és a petrezselymet, a datolya paradicsomokat negyedeljük.
3. A citrom reszelt héjából fél teáskanálnyit egy tálban keverjük jól el a citromlével, az olívaolajjal és a yacon sziruppal.
4. Egy kicsi serpenyőben zsiradék nélkül pörköljük meg a mandulát és egy tálkában tegyük félre. A serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk meg a hagymát és adjuk a dresszinghez.
5. Tegyük végül a dresszinges tálba a lencsét, a finomra vágott mentát és petrezselymet, óvatosan keverjük össze, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni 10 percig. A paradicsomokkal és a pörkölt mandulával tálaljuk.
Tápanyagok
lencse: könnyen emészthető fehérje, B1, B2 vitamin tartalma jelentős
paradicsom – 12 féle vitamint tartalmaz
olívaolaj: életfontosságú (esszenciális) zsírsavakat természetes állapotában tartalmaz
petrezselyem: a növény zöldje, A-provitamint, C- és E-vitamint, valamint vasat és kalciumot tartalmaz
menta: gazdag antioxidáns