2024. Június 24. hétfő

A hét témája: A migrén

A migrénes betegek nagy része számos módszerrel, gyógyszerrel, akár alternatívával hajlandó próbálkozni, csak hogy megszabaduljon a kínzó fejfájástól. De vajon melyek azok a lehetőségek, amelyeket a szakemberek is ajánlanak? Erről a témáról osztotta meg tapasztalatait dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista.
BŐVEBBEN


A migrén önmagában is rettenetesen kínzó fejfájás típus, de az érintettek egyharmada még úgynevezett aura jelenségekkel is küzd a rohamot megelőző percekben, órákban. A főként látászavarokkal, de más tünetekkel is járó állapotot nem lehet önmagában kezelni, de a migrén karbantartásával az aura jelenség is visszaszorulhat. Dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista járta körbe a témát.
BŐVEBBEN


Migrén reggel vagy este

A betegség hátterének feltárása azért fontos, mert célzottabb gyógymódok alkalmazását teszi lehetővé és segít meghatározni, mi okozza a rohamokat


BŐVEBBEN


Fejfájás

Szinte nincs olyan felnőtt, aki soha ne érezte volna, hogy fáj a feje, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd a fejfájás különböző típusaival, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.


BŐVEBBEN


Aspicont teaser

Gyakori tünete a fejfájás fertőzéseknek, agydaganatoknak, koponyasérüléseknek, magas vérnyomásnak, agyi oxigénhiánynak, a szem, az orr-garat-fül és a fogak számos betegségének. Ezek a kórokok azonban csak a fejfájás miatt orvoshoz forduló betegek kis hányadában mutathatók ki. A fennmaradó nagy többség úgynevezett „tenziós” fejfájástól, migréntől vagy nem egykönnyen kimutatható szervi károsodás okozta fejfájástól szenved.


BŐVEBBEN


migrén, fejfájás

A migrén kínzó, görcsös fejfájás, amely korra és nemre való tekintet nélkül támad. A fájdalom szinte rohamszerűen jelentkezik, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, de akár napokig is elhúzódhat.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés