2024. Február 28. szerda

A hét témája: A migrén

Migrén reggel vagy este

A betegség hátterének feltárása azért fontos, mert célzottabb gyógymódok alkalmazását teszi lehetővé és segít meghatározni, mi okozza a rohamokat


BŐVEBBEN


Fejfájás

Szinte nincs olyan felnőtt, aki soha ne érezte volna, hogy fáj a feje, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd a fejfájás különböző típusaival, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.


BŐVEBBEN


Aspicont teaser

Gyakori tünete a fejfájás fertőzéseknek, agydaganatoknak, koponyasérüléseknek, magas vérnyomásnak, agyi oxigénhiánynak, a szem, az orr-garat-fül és a fogak számos betegségének. Ezek a kórokok azonban csak a fejfájás miatt orvoshoz forduló betegek kis hányadában mutathatók ki. A fennmaradó nagy többség úgynevezett „tenziós” fejfájástól, migréntől vagy nem egykönnyen kimutatható szervi károsodás okozta fejfájástól szenved.


BŐVEBBEN


migrén, fejfájás

A migrén kínzó, görcsös fejfájás, amely korra és nemre való tekintet nélkül támad. A fájdalom szinte rohamszerűen jelentkezik, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, de akár napokig is elhúzódhat.


BŐVEBBEN


Fejfájás, migrén

Kevés olyan tünetet ismerünk, ami több embert érint, mint a fejfájás. Sokszor különböző problémák tüneteiként jelentkezik, de önálló, azaz primer fájdalomként is előfordul. Utóbbi legfontosabb altípusai a migrén, az ún. cluster-típusú, és a tenziós fejfájás.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés