2023. December 10. vasárnap

Fókuszban: Vashiány

vashiány

Szabálytalan szívverés, sápadtság, fáradékonyság, fejfájás, hidegérzés, székrekedés. A felsorolt tünetek vashiány meglétére utalhatnak, mely súlyosabb formában a hasnyálmirigy működését is megzavarhatja.

 


BŐVEBBEN


vashiány

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, szerteágazó tünetekkel, és a táplálkozásra visszavezethető okokkal. Leginkább a csecsemők, kisgyermekek, terhes nők és a kamaszok a veszélyeztetettek.


BŐVEBBEN


Ezekre figyeljen vaspótlás esetén

A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.


BŐVEBBEN


Gyerekkori vashiány

Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat: a csecsemőkorukban súlyos vashiányos vérszegénységgel kezelt gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását?


BŐVEBBEN


Kevésbé ismert tünetek, amik vashiányra utalnak

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert a „Fe„ biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat.


BŐVEBBEN


nyomelem, nyomelemek

Réz, cink, magnézium – számos étrendkiegészítő termék alkotói ezek a nyomelemek, melyek közös elnevezése arra utal, hogy a szervezetben csak igen kis mennyiségben, nyomokban vannak jelen. Ennek ellenére egészségünk szempontjából igen sokat nyomnak a latban: hiányuk betegségekhez vezethet.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés